Re: Zaměstnanec s invalidním důchodem
Má nárok na slevu z daně právnických osob, viz § 35 Zákona o daních z příjmů. Jaká sleva to bude, to záleží na přepočtení. Např. budete zaměstnávat invalidu, ne s těžkým postižením, na plný úvazek celý rok - pak bude sleva z daně práv.osob 18000 Kč. Pokud ho budete zaměstnávat např. půl roku na celý úvazek nebo celý rok na poloviční úvazek, bude po přepočtu sleva 9000 Kč. Za zaměstnance s těžkým zdr. postižením je to 60000 Kč (samozřejmě také se přepočítává podle toho, jak dlouho u Vás je v tom roce zaměstnaný a jaký má úvazek).
Prosím Vás, mám dotaz, zda se sleva týká i u daně z příjmů FO u OSVČ, který zaměstnává např. 1 invalidního+ další 4 zaměstnance. děkuji moc
>>>>Dobrý den!
>>>>Pochopila jsem správně, že firma která má 12
>>>>zaměstnanců a zaměstná 1 invalidního důchodce nemá
>>>>nárok na
>>>>žádné odpočty. Firma by musela mít nejméně 25
>>>>zaměstnanců
>>>>a zaměstnávat 4% invalidních lidí.
>>>
>>>Má nárok na slevu z daně právnických osob, viz § 35
>>>Zákona o daních z příjmů. Jaká sleva to bude, to
>>>záleží
>>>na přepočtení. Např. budete zaměstnávat invalidu, ne
>>>s
>>>těžkým postižením, na plný úvazek celý rok - pak
>>>bude
>>>sleva z daně práv.osob 18000 Kč. Pokud ho budete
>>>zaměstnávat např. půl roku na celý úvazek nebo celý
>>>rok na
>>>poloviční úvazek, bude po přepočtu sleva 9000 Kč. Za
>>>zaměstnance s těžkým zdr. postižením je to 60000 Kč
>>>(samozřejmě také se přepočítává podle toho, jak
>>>dlouho
>>>u
>>>Vás je v tom roce zaměstnaný a jaký má úvazek).
>>
>>Mockrát děkuji a přeji hezký víkend
>Prosím Vás, mám dotaz, zda se sleva týká i u daně z
>příjmů FO u OSVČ, který zaměstnává např. 1 invalidního+
>další 4 zaměstnance. děkuji moc
Ano, samozřejmě. Já jsem to napsala nejasně, omlouvám se. To není pouze sleva z daně právnických osob. To je prostě sleva z daně za to, že ten zaměstnavatel zaměstnává postiženého. Když je zaměstnavatelem s.r.o. nebo a.s., tzn. právnická osoba, tak je to sleva z daní té firmy (tzn. sleva z daně právnické osoby). Když je zaměstnavatelem fyzická osoba, tak je to sleva z daně fyzické osoby.
A protože v původním dotaze se psalo o firmě, tak jsem odpověděla, že budou mít slevu za daně právnických osob, protože jsem si představila, že ta firma je právnická osoba.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
19. 4. 2013 12:44
Dobrý den!
Pochopila jsem správně, že firma která má 12 zaměstnanců a zaměstná 1 invalidního důchodce nemá nárok na žádné odpočty. Firma by musela mít nejméně 25 zaměstnanců a zaměstnávat 4% invalidních lidí.