Re: účet 501 Spotřeba materiálu
Pokud DPH nenárokujete ( nemáte na něj nárok), je celá částka vč.DPH na účtech 5xx
Kolegyňka tady právě má zaúčtován nákup routeru..nějaký káblík k tomu, má to na 501 a DPH dala na (V našem swŘ000U-doklady bez vlivu na DPH na výstupu) nebo má nákup židlí, dala to na účet 022 -drobný hmotný majetek a taktéž Ř000U-bez vlivu na DPH na výstupu).
Dobrý den, právě nevím, proč to tak zaúčtovala. Máme fakturu např. na nákup židlí na dobírku a zaúčtovala na 022/321 a to zmiňované DPH bez vlivu na výstupu. Máme v systému takto rozčleněné DPH, _Ř000U-doklady bez vlivu na DPH na výstupu, 17Ř40,41-z přijat.zdan.plnění od plátců (bez vlivu na majetek) v plné výši, nebo jestli to dala v souvislosti s tím vlivem na majetek, já fakt nevím..přebrala jsem veškerou agendu a teď jsem z toho paf:_(
Podle kodu bych usuzovala, že máte MoneyS3 a tam se dá vše bez problémů změnit a přeúčtovat. Jestli si myslíte, že jinak vše odpovídá nároku na odpoičet, udělejte to. I nákupny s vlivem na majetek se přeci týkají ekonomické činnosti a je nárok na odpočet, jen se to ještě musí přenést do ř.47, proto je to vyhozeno zvlášť.
Ano, měli jsme Money S3 a teď jsme přecházeli na S4.Tak já bych konkrétně ty židle dala na 501 a uplatnila si to DPH jak je výše 17Ř40,41. Já nechápu proč někde měla nákup spotř.materiálu (byl to třeba SD karta do PC, nějaké takové elektro a pc věci ) a má to bez DPH (jak jsem psala Ř00U)-nechápu:_( Vždy přece, i když dám zrovna do spotřeby,ale používáme k výrobě nebo činnosti můžu s DPH počítat,přece nebo ne?Děkuji
Samozřejmě, že je jedno, jestli je to majetek nebo spotřeba, důležité je, že máte daňový doklad a že to, co jste koupili, použijete pro ekonomickou činnost. Spíš se mi zdá, že paní nad tím moc neuvažovala a nechala tam kody, které naskočily. Opravte to a bude, kod 17Ř40,41 je správný. Ten kod s odkazem na majetek je pro majetek zařazený a odepisovaný, ne pro drobný.
Myslíte kód Ř00U nebo tu 022? Tu 022 si asi přejmenovala v SW, protože má 022- drobný hmotný majetek.
Když používám účet 513-Repre tak tady je vesměs vždy bez uplatnění DPH, ne? Celou částku i s DPH dávám na tu 513, ale do členění DPH už dám bez vlivu..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 4. 2013 14:32
Dobrý den,
prosím, je správně zaúčtován nákup materiálu 501/321, s tím, že DPH je zařazeno do dokladů bez vlivu na DPH na výstupu? Předem děkuji