Re: Nadměrný odpočet DPH
Pozor, na to bych nespoléhala. Dle § 89 odst. 4 DŘ má správce daně 30 dní na výzvu k odstranění pochybností v případě nadměrného odpočtu. Tedy nemusí být vyměřeno.
Ovšem důsledky nesplnění splátkového kalendáře by mohly být fatální. Opožděním platby by mohly být porušeny podmínky splátkového kalendáře s tím důsledkem, že se stane splatný celý nedoplatek.
Dočetla jsem se zde v předchozích odpovědích, že je dobré k přiznání přiložit faktury, v důsledku kterých došlo k nadměrnému odpočtu. Asi to budu muset risknout, obojí - energie a splátku lze totiž zaplatit těžko. Měla bych přiložit žádost k použití přeplatku na splátku, která je také na DPH ?
Ano, tak se to dělá. Já bych jim ještě napsala dopis se žádostí o
zápočet nadměrného odpočtu s částkou na splátkovém kalendáři.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
23. 4. 2013 14:58
V přiznání DPH za měsíc březen nám vznikl v důsledku ročních vyúčtování energiií nadměrný odpočet. Na FU máme splátkový kalendář s termínem splátky k 30. v měsíci. Může být nadměrný odpočet použit již na splátku 30.4.? Našla jsem, že podle paragrafu 105 Zákona o DPH se za den vzniku vratitelného přeplatku považuje den vyměření - je to 25.4.? Děkuji