Nadměrný odpočet DPH

• (neregistrovaný)

23. 4. 2013 14:58

V přiznání DPH za měsíc březen nám vznikl v důsledku ročních vyúčtování energiií nadměrný odpočet. Na FU máme splátkový kalendář s termínem splátky k 30. v měsíci. Může být nadměrný odpočet použit již na splátku 30.4.? Našla jsem, že podle paragrafu 105 Zákona o DPH se za den vzniku vratitelného přeplatku považuje den vyměření - je to 25.4.? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 4. 2013 15:49

alen1 (neregistrovaný)

Re: Nadměrný odpočet DPH
      Pozor, na to bych nespoléhala. Dle § 89 odst. 4 DŘ má správce daně 30 dní na výzvu k odstranění pochybností v případě nadměrného odpočtu. Tedy nemusí být vyměřeno.
      Ovšem důsledky nesplnění splátkového kalendáře by mohly být fatální. Opožděním platby by mohly být porušeny podmínky splátkového kalendáře s tím důsledkem, že se stane splatný celý nedoplatek.

• 23. 4. 2013 16:30

Markéta1 (neregistrovaný)

Dočetla jsem se zde v předchozích odpovědích, že je dobré k přiznání přiložit faktury, v důsledku kterých došlo k nadměrnému odpočtu. Asi to budu muset risknout, obojí - energie a splátku lze totiž zaplatit těžko. Měla bych přiložit žádost k použití přeplatku na splátku, která je také na DPH ?

• 23. 4. 2013 17:27

annn (neregistrovaný)

Ano, tak se to dělá. Já bych jim ještě napsala dopis se žádostí o
      zápočet nadměrného odpočtu s částkou na splátkovém kalendáři.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).