Re: pronájem neplátci bez DPH-povinnost?
§56
(3) Nájem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor je osvobozen od daně
4) Plátce se může rozhodnout, že u nájmu pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor JINYM PLATCUM pro účely uskutečňování jejich ekonomických činností se uplatňuje daň.
Taky fakturujeme nájem s DPH i neplátcům ......podepisují takovou smlouvu, kde se výslovně uvádí ...kdyby trvali na nájmu bez DPH, tak nepronajmem.
Pokud je to nájem dle § 56 - tedy neplátcům, pak v žádném případě nemůžete zdaňovat, i když to máte ve smlouvě.
Pokud ovšem často ustupujete majiteli (jednateli) a posvětíte nezákonné praktiky, pak takové účetnictví není v pořádku a navíc ani daňově.
To přeci nesvědčí o vaší profesionalitě.
jednatel byl upozorněn .... neberu to jako ústupek ...já informuji o tom jak by to mělo být ....v době auditu to znova proberem na vyšší úrovni , závěrem je verdikt :přijatelné riziko ....nejsem soudce...a v džungli českých zákonů nikoho nesoudím ....
Souhlasím, §56 ZDPH je napsán jasně a srozumitelně. A "přijatelné" riziko? Riziko je naopak dosti velké, že při kontrole DPH vám FÚ dodaní u nájmů pro neplátce, které mají být dle zákona osvobozené od DPH, nároky na odpočet DPH, které si u těchto nájmů neoprávněně nárokujete.
Krkolomná myšlenka, že by FU úřad zjistil, že pronajímáme neplátcům s DPH ....a sám o své iniciativě začal jednat ....neumím si to předtsavit ...ale nahlodala jste mě ....jdu zjistit jaký poměr plátců a neplátců momentálně máme ...oficiálně vím o jednom ....a podám befel jednatelce ...a budeme mít teď další prostory k pronájmu ...takže povinně pronajmeme jen plátcům. Mějte se
Hm možná byste si měl uvědomit, že "přijatelným rizikem" není být spolupachatelem zkrácení daně. Bohužel trestní zákoník mluví také jasně.
Něco jiného může být nejasná dikce zákona, ale tady je to jasné.
Doufám, že u toho neplátce neodpočítáváte vstupy nebo počítáte koeficient.
>>>>>>>>>>>účely
.
>>>>>>Nemůžete ani ve smlouvě sjednat něco protizákonného
>>>>>Pokud je to nájem dle § 56 - tedy neplátcům, pak v
>>>>>žádném případě nemůžete zdaňovat, i když to máte ve
>>>>>smlouvě.
>>>>>Pokud ovšem často ustupujete majiteli (jednateli) a
>>>>>posvětíte nezákonné praktiky, pak takové účetnictví
>>>>>není v pořádku a navíc ani daňově.
>>>>>To přeci nesvědčí o vaší profesionalitě.
>>>>
>>>>jednatel byl upozorněn .... neberu to jako ústupek
>>>>...já informuji o tom jak by to mělo být ....v době
>>>>auditu to znova proberem na vyšší úrovni , závěrem
>>>>je
>>>>verdikt :přijatelné riziko ....nejsem soudce...a v
>>>>džungli českých zákonů nikoho nesoudím ....
>>>Ty soudy hrozí jen od nájemců.FU rovnou vyměří -
>>>protože i když neoprávněně zdaňujete, stále se jedná
>>>o
>>>nájem osvobozený bez nároku, případně s koeficientem.
>>
>>Krkolomná myšlenka, že by FU úřad zjistil, že
>>pronajímáme neplátcům s DPH ....a sám o své iniciativě
>>začal
>>jednat ....neumím si to předtsavit ...ale nahlodala
>>jste mě ....jdu zjistit jaký poměr plátců a neplátců
>>momentálně máme ...oficiálně vím o jednom ....a podám
>>befel jednatelce ...a budeme mít teď další prostory k
>>pronájmu ...takže povinně pronajmeme jen plátcům.
>>Mějte
>>se
>
>Hm možná byste si měl uvědomit, že "přijatelným
>rizikem" není být spolupachatelem zkrácení daně. Bohužel
>trestní zákoník mluví také jasně.
>Něco jiného může být nejasná dikce zákona, ale tady je
>to jasné.
>Doufám, že u toho neplátce neodpočítáváte vstupy nebo
>počítáte koeficient.
je to tak, sice zdaní na výstupu , ale zbytečně. pokud na vstupu
dělají odpočty vztahující se k osvobozeným nájmům je to průser
Ale tady přece nejde o krácení daně v rovině trestního práva (§ 240), protože ve finále vybere stát na DPH víc, než by vybral, kdyby se postupovalo dle zákona o DPH - který je zrovna v tomto ustanovení - s prominutím - poněkud debilní.
Já nevím, v čem nemám pravdu. Celkem prostě stát dostal víc, než kolik by dostal, kdyby se postupovalo podle zákona, a já nevěřím tomu, že by to jakýkoliv soud klasifikoval jako trestný čin. Že by to nějaká agilní teta mohla dodanit, o to já se nepřu, polemizuji pouze s tezí ohledně trestného činu krácení daně.
Jen doplním, že v §92 je uvedena určitá určitá úzká skupina případů, kdy může být osvobozeno s nárokem na odpočet (ale to se týká hlavně přeměny na inv. zlato apod.), proto je tento § v přiznání na ř. 26 uveden jako příklad, ale zbytek je bez nároku na odpočet.
ještě doplním:
§ 92b Dodání zlata
(1) Za zlato se pro účely tohoto ustanovení považuje
a) zlato o ryzosti 333 tisícin nebo vyšší, s výjimkou investičního zlata, v podobě neopracované, zejména slitku, cihly, prutu, valounu, zrna, granule, granálie, lístku, drátu, prášku, zlomků, smetků nebo odpadu,
b) investiční zlato při dodání podle § 92 odst. 5.
(2) Při dodání zlata plátci, s výjimkou České národní banky, použije plátce režim přenesení daňové povinnosti.
No a všimla jste si něčeho v odstavci 1/a? Je tám napsáno s výjimkou investičního zlata.
§92b totiž pojednáva o odpadech s obsahem zlata vyšším než 33%, investiční zlato je tak trochu něco jiného.
A jestli chcete operovat s bodem b, tak si přečtěte, co říká §92 odst. 5 - Plátce, který investiční zlato vyrobí nebo zlato přemění na investiční zlato, se může rozhodnout, že uplatní daň u dodání investičního zlata, které by bylo osvobozeno podle odstavce 3, jinému plátci nebo osobě registrované k dani v jiném členském státě.
Určitá šance, že nakoupíte v tomto případě investiční zlato s daní tu je, ale moc běžný to není.
Proč se mě ptáte na §51?
Mně stačí následující:
na ř. 50 patří plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet.
a dále
§92 odst. 3 Od daně bez nároku na odpočet daně je osvobozeno dodání investičního zlata v tuzemsku, pořízení z jiného členského státu a jeho dovoz.
Pozn. U všech plnění, která se budou týkat tohoto osvobozeného nájmu nebude nárok na odpočet DPH. Koef. se bude týkat jen těch plnění, kde nebude možné rozlišit jakou měrou se týkají osvobozeného nájmu a jakou ostaních plnění, u kterých je nárok na odpočet DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
23. 4. 2013 16:24
Plátce fakturuje pronájem nebytových prostor s DPH neplátci DPH.
Já tvrdím, že pronájem je takto osvobozen, měl by být bez DPH a v tu chvíli nastoupí koeficient DPH. Zákazník mi ale tvrdí, že nájemce je s tím srozuměn (že cena je s DPH), souhlasí s ní a že nikde není psáno, že musí neplátci fakturovat bez DPH.
Jak to tedy je? děkuji