Re: dohoda + kooperativa
Citovala jsem ze stránek Kooperativy ???
....zaměstnanec má zaměstnance pouze na DPP, hradí minimální pojistné ve výši 100,- Kč .... Chápu, že neplatí za zaměstnance na DPP pouze v případě, že má zaměstnance na PP, jinak 100,- ale nevím zda měsíčně nebo kvartálně
S tím nesouhlasím, ikdyž tento názor tady někteří zastávají. Po konzultaci s Kooperativou mi bylo řečeno, že v případě, že zaměstnavatel nemá žádné zaměstnance v PP, pouze DPP, musí za Q odvést 100,-Kč, pokud není žáden vyměř. základ. Takže pokud vaší zaměstnanci na DPP nemají odměnu nad 10 000,-Kč, kdy by byl vyměřovací základ na SP, pak musíte odvést výše zmiňovaných 100,-Kč.
Pojistné na Kooperativu se platí za nadcházející Q, takže musíte zaplatit 100,-Kč za 1.Q a 2.Q. Pojištění byste měla mít zaplacené do 30.4.2013.
Já zase nesouhlasím s vaším názorem což nám je oběma platné jak mrtvému zimník. Aby bylo jasno: Při té konzultaci vám sdělili jak se zjišťuje vyměřovací základ u DPP do 10000,- ? Mě to nesdělili od r. 1997 a proto se vždy dotazuji když se zde takováto volovina objeví (viz nedávno). Bez vym. základu NELZE VYPOČÍTAT pojistné a také nic platit. Diskuzi nemá cenu dále rozvíjet, stačí se podívat do historije pod zn. 125/1993
Pane Vladimíre, i na stránkách Kooperativy je toto znění:
Zákonné pojištění se vztahuje na úrazy a nemoci z povolání, které utrpí zaměstnanci, kteří jsou v pracovním poměru na základě pracovní smlouvy, nebo kteří vykonávají činnost pro zaměstnavatele na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, tzn. dohoda o pracovní činnosti nebo dohoda o provedení práce. Podmínky pracovněprávního vztahu a uzavírání dohod upravuje zákoník práce. V případě, že zaměstnavatel má zaměstnance pouze na DPP (nepřekročí VZ 10 000,- Kč) hradí minimální pojistné ve výši 100,-Kč (neomezený počet DPP). Pokud zaměstnanec na DPP vstoupí do odvodu sociálního pojištění, musí být prováděn výpočet zákonného pojištění shodně s postupem dle §12 odst. 2 vyhlášky č. 125/1993 Sb., v platném znění.
Takže zřejmě už v tom má Kooperativa jasno a pokud si tam zavoláte, věřím, že vám poskytnou stejné informace, jako poskytli mi.
>Pane Vladimíre, i na stránkách Kooperativy je toto
>znění:
>Zákonné pojištění se vztahuje na úrazy a nemoci z
>povolání, které utrpí zaměstnanci, kteří jsou v pracovním
>poměru na základě pracovní smlouvy, nebo kteří
>vykonávají činnost pro zaměstnavatele na základě dohod o
>pracích konaných mimo pracovní poměr, tzn. dohoda o
>pracovní činnosti nebo dohoda o provedení práce. Podmínky
>pracovněprávního vztahu a uzavírání dohod upravuje
>zákoník práce. V případě, že zaměstnavatel má zaměstnance
>pouze na DPP (nepřekročí VZ 10 000,- Kč) hradí
>minimální pojistné ve výši 100,-Kč (neomezený počet DPP).
>Pokud zaměstnanec na DPP vstoupí do odvodu sociálního
>pojištění, musí být prováděn výpočet zákonného pojištění
>shodně s postupem dle §12 odst. 2 vyhlášky č. 125/1993
>Sb., v platném znění.
>Takže zřejmě už v tom má Kooperativa jasno a pokud si
>tam zavoláte, věřím, že vám poskytnou stejné
>informace, jako poskytli mi.
Paní Jasná, dokonce v Mzd. účerní 12/2012 str. 5je krásný článek na toto temaod ing Ženíškové, která se odvolává na výklad MF k této vyhlášce Na MF však o žádném výkladu nevědí,
Nemá cenu se dále o tom bavit, je zde na foru dost odkazů
proč ano nebo proč ne. Kdo chce dodržovat vyhlášku neplatí kdo nechce platí. Je to každého vlastní rozhodntí a dokonce si někteří myslí že za 400,- ročně jsou pojištěni. Holt někteří/ré
viděli tu vyhlášku 125/1993 oouze přes tyčkový plot a pak po
radách vrátných nebo topičů z Kooperativy to sem stelou.
Pro ilustraci sem dejte výpočty. Díkyx
Hezký den
Já bych řekla, že si výklad Kooperativa zjednodušila nebo si ho upravila podle sebe. Ono to na první pohled vypadá logicky, když z vyhlášky vyberu jen něco: DPP je také zaměstnanec (čili má být také pojištěný) a minimální pojistné je 100 Kč. Když se to takhle řekne, tak z toho vyplyne, že jakmile je tam zaměstnanec (třeba jen 1 DPP), tak je minimální pojistné 100 Kč a tečka.
Ale když si tu vyhlášku rozeberu, tak v § 12 v odst. 1 se píše o tom zaměstnanci a v odst 2: "Pojistné si vypočítává zaměstnavatel ze základu stanoveného shodně s postupem pro určení vyměřovacího základu pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti dle zvláštního zákona. Základem pro výpočet pojistného je souhrn vyměřovacích základů za uplynulé kalendářní čtvrtletí všech zaměstnanců, které v tomto období zaměstnavatel zaměstnával. K výpočtu použije sazbu uvedenou v příloze této vyhlášky pro příslušnou kategorii určenou podle převažující základní činnosti tvořící předmět podnikání zaměstnavatele."
Z čehož plyne, že nejprve musí dojít k součtu VZ, pak k výpočtu a když je vyměřovací základ 0 Kč, je i pojistné 0 Kč.
V příloze 2 jsou pak sazby a dole je věta, že minimální pojistné je 100 Kč. Pokračování v dalším příspěvku.
Pokračování z předchozího příspěvku:
Ale nejprve přece musí dojít k tomu výpočtu podle § 12, tzn. vzít vyměřovací základy a z nich vypočítat promile.
Nikde ve vyhlášce se nepíše o tom, že jestliže je zaměstnaný člověk bez VZ a tudíž by vyšlo pojistné 0 Kč, musí se přesto odvést 100 Kč. Takto by to tam ani nemohlo být napsáno, protože jestliže zaměstnáváte někoho v pracovním poměru, který normálně VZ má a tento člověk je celé čtvrtletí nemocný, tak u něj taky žádný VZ pak není a pojistné je tudíž 0 Kč. Neodvádíte "minimálně 100 Kč"! Prostě v takovém případě zaplatíte 0 Kč.
Mně prostě z té vyhlášky také vyplývá, že když je VZ 0 Kč, jsou promile 0 Kč a tudíž pojistné je také 0 Kč.
A teprve kdyby na základě VZ vyšlo nějaké promile nižší než 100 Kč, např. 5 Kč, pak se musí odvést 100 Kč.
Jestliže chtějí, aby se za samotnou DPP bez VZ platilo 100 Kč, tak by musela být vyhláška napsaná jinak. Možná, že to tak bylo myšleno od začátku, ale vyhláška je (jako mnoho dalších zákonů) zfušovaně sepsaná.
Re: dohoda + kooperativa pro KARA
Mně prostě z té vyhlášky také vyplývá, že když je VZ 0
>Kč, jsou promile 0 Kč a tudíž pojistné je také 0 Kč.
>A teprve kdyby na základě VZ vyšlo nějaké promile
>nižší než 100 Kč, např. 5 Kč, pak se musí odvést 100 Kč.
>Jestliže chtějí, aby se za samotnou DPP bez VZ platilo
>100 Kč, tak by musela být vyhláška napsaná jinak.
>Možná, že to tak bylo myšleno od začátku, ale vyhláška je
>(jako mnoho dalších zákonů) zfušovaně sepsaná.
JKenom drobné doplnění: takto vypadá výpočet za 2 DPP
a jeden HPP který skoncil v 7/2012:
ZÁKONNÉ POJIŠTĚNÍ ZAMĚSTNAVATEL firma: IČ:
období: 01.07.2012 až 30.09.2012
Vyměřovací
Rodné číslo Jméno -1- základ
-------------------------------------------------
Franta Brousek 0
Antonín Vomáčka 0
Franta Brk 17500
-------------------------------------------------
celkem 17500 *
sazba pojistného (promile) 5.60 %.
pojistné ........................... 98.00
minimální pojistné za kalendářní čtvrtletí je 100,- Kč
a to je ten moment kdy MUSÍM zaplatit VYPOČÍTANÉ POJIŠTĚNÍ na další 3Q tu STOFKU !!!
ale to neznamená, že za 2.- Kč budou pojištění FŠICHNI DPP
(jak píše ing. Ženíšková třeba 15o ks) Ti budou samozřejmě pojištěni i ve 4 Q i když mě VÝPOČET podle §12 vyjde O a nezaplatím NIC. Podle těch žvástů bych musel platit 100 i tehdy, když je zaměstnanec na HPP dlouhodobě nemocem
a VZ za Q je 0. Pokud by v příštím Q nastoupil do práce a měl prac. úraz tak by jej KOOP neodškodnila? Vidím že máme stejný nzor na tento problém i stejné zdůvodnění a argumentaci.
Pokud ZDE mám nějakou chybu tak mě ji prosím vytkněte, Dík
Ano, s Vaší argumentací souhlasím, také bych se podobným příkladem pokusila přesvědčit Kooperativu, kdyby došlo ke sporu. Ale vím, že některé firmy raději pro jistotu tu stovku čtvrtletně zaplatí, než aby se pak v případě úrazu dohodáře s Kooperativou hádaly.
>********************************************
>>JKenom drobné doplnění: takto vypadá výpočet za 2 DPP
>>a jeden HPP který skoncil v 7/2012:
>> ZÁKONNÉ POJIŠTĚNÍ ZAMĚSTNAVATEL firma: IČ:
>>období: 01.07.2012 až 30.09.2012
>> Vyměřovací
>>Rodné číslo Jméno -1- základ
>>-------------------------------------------------
>> Franta Brousek 0
>> Antonín Vomáčka 0
>> Franta Brk 17500
>>-------------------------------------------------
>>celkem 17500 *
>>sazba pojistného (promile) 5.60 %.
>>pojistné ........................... 98.00
>>minimální pojistné za kalendářní čtvrtletí je 100,-
>>Kč
>>
>>a to je ten moment kdy MUSÍM zaplatit VYPOČÍTANÉ
>>POJIŠTĚNÍ na další 3Q tu STOFKU !!!
>>ale to neznamená, že za 2.- Kč budou pojištění
>>FŠICHNI
>>DPP
>>(jak píše ing. Ženíšková třeba 15o ks) Ti budou
>>samozřejmě pojištěni i ve 4 Q i když mě VÝPOČET podle
>>§12
>>vyjde O a nezaplatím NIC. Podle těch žvástů bych
>>musel
>>platit 100 i tehdy, když je zaměstnanec na HPP
>>dlouhodobě nemocem
>>a VZ za Q je 0. Pokud by v příštím Q nastoupil do
>>práce a měl prac. úraz tak by jej KOOP neodškodnila?
>>Vidím že máme stejný nzor na tento problém i stejné
>>zdůvodnění a argumentaci.
>>Pokud ZDE mám nějakou chybu tak mě ji prosím
>>vytkněte,
>>Dík
>
>Ano, s Vaší argumentací souhlasím, také bych se
>podobným příkladem pokusila přesvědčit Kooperativu, kdyby
>došlo ke sporu. Ale vím, že některé firmy raději pro
>jistotu tu stovku čtvrtletně zaplatí, než aby se pak v
>případě úrazu dohodáře s Kooperativou hádaly.
Díka za info. Není potřeba se hádat.Absolvoval jsem tu
"legraci" již 2x (jak uvádím výše) a vždy v pořádku.
Ano, tento postup je správný. Také jsem přihlašovala k pojištění společnost, kde jsou jen DoPP a musela jsem dle pokynů KOOPERATIVY zaplatit za minulý + nový kvartál po 100,00Kč.
Jde o to, že i pracovníci na DoPP mohou např. utrpět pracovní úraz
a zaměstnavatel je povinen je odškodnit stejně jako kmenového zaměstnance. Je-li pojištěn i na dohody, pak je pojišťovna povinna tyto výdaje uhradit.
Pro ilustraci jeden příklad:
http://www.bozpinfo.cz/rady/otazky_odpovedi/poskozeni_zdravi/uraz_dohoda091019.html
>>>Ano, tento postup je správný. Také jsem přihlašovala
>>>k
>>>pojištění společnost, kde jsou jen DoPP a musela jsem
>>>dle pokynů KOOPERATIVY zaplatit za minulý + nový
>>>kvartál po 100,00Kč.
>>>Jde o to, že i pracovníci na DoPP mohou např. utrpět
>>>pracovní úraz
>>>a zaměstnavatel je povinen je odškodnit stejně jako
>>>kmenového zaměstnance. Je-li pojištěn i na dohody,
>>>pak
>>>je pojišťovna povinna tyto výdaje uhradit.
>>>
>>>Pro
>>>ilustraci
>>>jeden
>>>příklad:
>>>
>>>
>>>http://www.bozpinfo.cz/rady/otazky_odpovedi/poskozeni_zdravi/uraz_dohoda091019.html
>>******************************************
>>Kdy a kdo vám ten pokyn dal? Díky za info.
>
>
>Paní Soňa Neubergerová, CENTRUM POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI
>ZA PRACOVNÍ ÚRAZY
>vedoucí odboru inkasa
>Kooperativa pojišťovna, a.s. Vienna Insurance Group
>Rašínova 4, 602 00 Brno
Díky za info.
Bohužel uvedená paní taky neví jak z DPP "vydolovat" vym. základ a taky pořád žvaní o té stofce. . Požádal jsem jí aby
mě to poslala písemně a najednou NIC. Nic posílat nebude.
Tak jsem ji seznámil s těmi 200 voly pro němxce v minulosti
a požádal jsem jí jestli by nezveřejnila kolik volů a volyň platí tu 100,- teď rakušákům a jaký byl jajich podíl na zisku Koop.
za r. 2011 Koop (vykázala cekkem 12 mld)
>>>Neplatíte vůbec nic, protože pojištění se platí z
>>>vyměřovacího základu pro soc.poj. a to vy u dohody
>>>nemáte....
>>
>>S tím nesouhlasím, ikdyž tento názor tady někteří
>>zastávají. Po konzultaci s Kooperativou mi bylo
>>řečeno, že
>>v případě, že zaměstnavatel nemá žádné zaměstnance v
>>PP, pouze DPP, musí za Q odvést 100,-Kč, pokud není
>>žáden vyměř. základ. Takže pokud vaší zaměstnanci na
>>DPP
>>nemají odměnu nad 10 000,-Kč, kdy by byl vyměřovací
>>základ na SP, pak musíte odvést výše zmiňovaných
>>100,-Kč.
>>Pojistné na Kooperativu se platí za nadcházející Q,
>>takže musíte zaplatit 100,-Kč za 1.Q a 2.Q. Pojištění
>>byste měla mít zaplacené do 30.4.2013.
>
>
>Ano, tento postup je správný. Také jsem přihlašovala k
>pojištění společnost, kde jsou jen DoPP a musela jsem
>dle pokynů KOOPERATIVY zaplatit za minulý + nový
>kvartál po 100,00Kč.
>Jde o to, že i pracovníci na DoPP mohou např. utrpět
>pracovní úraz
>a zaměstnavatel je povinen je odškodnit stejně jako
>kmenového zaměstnance. Je-li pojištěn i na dohody, pak
>je pojišťovna povinna tyto výdaje uhradit.
>
>Pro ilustraci jeden
>příklad:
>
>
>http://www.bozpinfo.cz/rady/otazky_odpovedi/poskozeni_zdravi/uraz_dohoda091019.html
Jak je vidět z vaší rakce, neviděla jste tu vyhlášku ani přes tyčkový plot, neboť v §2/1 je jasně uvedeno:
(1) Zaměstnavatel má právo, aby za něho pojišťovna příslušná podle § 1 (dále jen "pojišťovna") nahradila škodu, která vznikla zaměstnanci při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání, v rozsahu, v jakém za ni zaměstnavatel odpovídá podle zákoníku práce.
Vámi uváděné:
zaměstnavatel je povinen je odškodnit stejně jako kmenového zaměstnance. = tak to teda není povinnen! ale může §5/2
Používejte přesné pojmy ať nebalamutíte tazatele a ostatní.
a jak sama uvádíte odkaz = příklad, tak je nutno jej nejdříve pořádně prostudovat a tím zjistit WOCODE a pak psát
Na kontrolu k zaměstnavateli chodí z kontrolního Kooperativy, ne lidé kteří sestavovali vyhlášku. Takže osobně se řídím pokyny toho, kdy mě příje zkontrolovat a URČITĚ se nebudu s někým přít, kvůli 400,-Kč za rok. Když se dostanete s někým z kontroly do křížku, tak se vám začne ve všem tak vrtat, že za chvíli ani nevíte, jak se jmenujete.
Takže to je pouze moje praxe a názor na danou věc a vy pane Vladimíre, přestaňte ostatní neslušným způsobem osočovat - citace - k je vidět z vaší rakce, neviděla jste tu vyhlášku ani přes tyčkový plot. Todle opravdu není vhodné, trochu se nad tím zamyslete.
>Na kontrolu k zaměstnavateli chodí z kontrolního
>Kooperativy, ne lidé kteří sestavovali vyhlášku. Takže
>osobně se řídím pokyny toho, kdy mě příje zkontrolovat a
>URČITĚ se nebudu s někým přít, kvůli 400,-Kč za rok.
>Když se dostanete s někým z kontroly do křížku, tak se
>vám začne ve všem tak vrtat, že za chvíli ani nevíte,
>jak se jmenujete.
>Takže to je pouze moje praxe a názor na danou věc a vy
>pane Vladimíre, přestaňte ostatní neslušným způsobem
>osočovat - citace - k je vidět z vaší rakce, neviděla
>jste tu vyhlášku ani přes tyčkový plot. Todle opravdu
>není vhodné, trochu se nad tím zamyslete.
Jenom klídek, na kontrolu nikdo od 1,5,1993 nepřišel, pouze
po úrazu DPP (bez platby 100,-) si Koop. vyžádala kopie dohod, prac. výkazy, doklad o školení OBP a úrazy (v r. 1997) odškodnila. A v té souvislosti že nebyla zaplacena ta stokoruna
a bylo "vyhrožováno" neodškodněním, jsem požádal KOOP
o zaslání výpočtu dle §12 u DPP. Dodnes nic. To je zase moje praxeTotéž se opakovalo v r.1999 u jiného klienta.
Co se týká "neslušného" způsobu tak to nejdříve zajistěte u těch co se zde vyjadřují k tomu o čem nemají ani ánunk.
Jistě je vám známo, že i slušnými slovy se dá sprostě jednat
(hlavně na úkor a za peníze ostatních, velice "dobrými" radami). Já to někdy dělám naopak aby bylo vidět o co jde. Až se dotyčná podívá na tu vyhlášku NAD tyčkovým plotem, jistě už takové nesmysly zde psát nebude aby mátly ostatní. Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
24. 4. 2013 7:35
Dobrý den,
..."V případě, že zaměstnavatel má zaměstnance pouze na DPP (nepřekročí VZ 10 000,- Kč) hradí minimální pojistné ve výši 100,-Kč (neomezený počet DPP). "
společnost má zaměstnance na DPP od 4.3.2013 Chápu dobře, že 100,- je měsíčně, takže zaplatím do 30.4.2013 300,- na nový Q + 100,- za minulý (březen)
děkuji moc