Re: paušál na auto a účtenky za PHM
Je třeba si uvědomit, že povinnosti účetní jednotky dle zákona o účetnictví a povinnosti osoby povinné k dani dle ZDP jsou dvě naprosto odlišné situace.
Jako účetní jednotka si nemůžete s ohledem na věrný a poctivý obraz účetnictví dovolit neúčtovat o účetních případech týkajících se této účetní jednotky. A pohyb v pokladně k tomuto určitě patří.
Pokud byly nakoupeny PHM na účtenku, pak byl výdej z pokladny, který musí být proúčtován.
Celé účetní období budete účtovat o těchto skutečnostech.
Je na vás, zda si budete uplatňovat nárok na DPH z těchto PHM.
Lze to, i přesto že po skončení účetního roku provedete v DAP FO úpravu s vyloučením výdajů za PHM (popř. parkovného) a uplatněním paušálu na dopravu.
Nevýhodou je skutečnost, že je třeba prokázat účel použití vozidla k ekonomické činnosti (většinou neoblíbenou knihou jízd).
Proto někteří raději DPH z PHM a parkovného neuplatňují a uplatňují celou částku jako výdaj.
Já používám u klientů na jejich přání obě varianty.
Někteří nechtějí nic prokazovat, pak neuplatňuji DPH.
Jiní mají vysoké odpočty z PHM, pak se jim vyplatí je uplatňovat a vedou nějakou evidenci o jízdách.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát označuje nové hlášení za stabilní, firmy ale hlásí chyby a chaos
Nevinný prodej domácí slivovice může skončit likvidační pokutou
Firmy musí řešit zmatek v hlášení zaměstnanců. Chyba v systému poslala špatná data
Chytila páječku za pálivý konec, přesto se nevzdala. Dnes tvoří unikáty z cínu i skla
Další spor Schillerové s Babišem, tentokrát jde o limity u zdravotních benefitů
Ženám rostou důchody v posledních letech rychleji než mužům
24. 4. 2013 8:40
Vedu podvojné účetnictví OSVČ a uplatňujeme paušální výdaje na auto. Mám účtenky za PHM účtovat celé jako nedaňové (DPH si neuplatňujeme)? Často slyším, že si zbytečně přidělávám práci a účtovat bych je ani nemusela (předchozí účetní je do účetnictví nezahrnovala)...Jak to děláte vy, já už fakt nevím...
Díky za případnou odpověď