Pokladna - nesedí dlouhodobě

• (neregistrovaný)

24. 4. 2013 9:25

Dobrý den,

asi před půl rokem jsem převzala vedení účetnictví. Bohužel jsem zjistila, že stav pokladny Kč nesedí o 80 000 Kč a to již od r. 2008, před tím tam byl dokonce rozdíl přes 200 tisíc. Skutečnost je vyšší než účetní stav. Zjistila jsem, že v minulosti byl účtován převod hotovosti do pokladny jako výdej tedy 261/211. Tím to vzniklo. Chci se zeptat, jak je možné toto narovnat? Dále dle účetnictví jsou v pokladně dolary, ale ve skutečnosti nikoliv. Taky již několik let.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 4. 2013 11:20

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: Pokladna - nesedí dlouhodobě
      Při účtování vkladu do pokladny, který byl chybně účtován jako výdej 261/211 vám nemůže souhlasit ani účet 261. Nejprve by bylo třeba srovnat účet 261, aby odpovídal skutečnému stavu.
      Za ty chybějící dolary je někdo odpovědný? nebo to také vzniklo chybným účtováním? Za hotovost v pokladně Kč, USD nenese ve firmě nikdo hmotnou odpovědnost? a jak byla dělána od r.2008 fyzická inventura pokladen k 31.12.?... Účetně to srovnat lze, ale tím se zpochybní vedení uct, ÚZ a inventarizace z min. let, proto někdo kompetentní z vedení firmy by měl rozhodnout jak toto bude řešeno a dle jeho rozhodnutí pak postupovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).