Re: Exekuce a výživné
Jaký ohled? Výživné i tu splátku dlužného výživného si odesílá sám, to mu srážet nebudete. Dokonce by nebyla Vaše povinnost toto srážet ani kdyby Vás o to požádal. Musela byste toto srážet jen v případě, že by Vám předložil dohodu mezi sebou a exdružkou o placení výživného nebo pokud by došel rozsudek o srážení výživného nebo dlužného výživného od soudu firmě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
25. 4. 2013 11:13
Dobrý den,
jsem nová mzdová účetní a právě jsem obdržela první exekuci. A jsem úplně bezradná.
Zaměstnanec má čistou mzdu 9.588,--. Donesl mi rozsudek jménem republiky o stanovení výživného 1.500,-- na dceru, kterou vychovává jeho bývalá družka. On v současné době žije s družkou novou. Zároveň v tom rozsudku je uvedeno, že na výživném dluží Kč 5.000,-- Kč, které má po 500,-- splácet. Tento rozsudek mi donesl, abych uplatňovala dceru jako vyživovanou osobu a navýšila jeho nezabavitelnou částku o 1.516,-- Kč, protože výživné platí složenkou. Což mi potvrdila i předešlá mdzová účetní.
Mám brát na to nějak ohled, když mi na něj přišla exekuce z VZP jako přednostní pohledávka?
Z první mzdy jsem mu zabavila 1.338,-- Kč a teď mi není jasné, zda jsem na to měla právo a jestli to můžu poslat VZP.
Mnohokrát děkuji za odpověď a přeji hezký den