Re: drobný hmotný majetek
1) byla to restaurace - nebyl to, jak jste si asi představil venkovní gril - prostě takový ten klasický do kuchyně na steaky
2) no já si myslím, že ano - protože většinou vydrží delší dobu a pořizovací cena je i k 10tis třeba.. tak to už není běžný výdaj ne? Ono lze o takových věcech spekulovat někdy, zda to je dhm nebo ne.
A k těm poznámkám, existuje i odpověď na můj dotaz?
Re: drobný hmotný majetek
Ok... Tak když by to prodal, tak prodá normálně s DPH a tím to hasne. Když bude mít přerušeno, tak ať to nechá v obchodním majetku a nic neřeší, pokud mu to nebude vadit.
K těm pneumatikám, vždyť samostatně je nelze využít. Dokonce i když by cena byla nad 40 tisíc, tak to nebude technické zhodnocení, ale náklad potřebný k funkci vozu - pneumatiky rozhodně nerozšiřují funkci auta nebo tak něco.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
28. 4. 2013 14:32
Podnikatel měl v podniku drobný hmotný majetek - stoly a židle, zimní pneumatiky k firemnímu autu, gril apod. U všeho byl uplatněn nárok na odpočet dph. Podnikatel přerušil živnost, zatím se neodregistroval od dph a uvažuje o další činnosti. Majetek má v garáži uskladnění. Chci se zeptat, jak je to účetně. Dávala jsem podklady nové účetní.. která nemá věci z minulého roku a ona mi řekla, že ten dhm nemusíme nijak řešit. Vede se DE. Jak se bude postupovat dál - pokud se bude podnikat, je to jasné, nechá se majetek stále zařazený pod živnostníkem, ale pokud v následujících letech nebude podnikat, tak co s ním - když by si ho nechal pro sebe a nebo prodal?
Díky za radu.