Rozdíly mezi účtama ve skupině 42

• (neregistrovaný)

29. 4. 2013 7:14

dobrý den, mohl by mi prosím někdo vysvětlit rozdíly mezi těmito účty. Jedná se mi o to, když mám zisk, val.hromada rozhodne na základě zasedání kam se zisk rozdělí, ale mě se jedná o to, jestli to má nějaké pravidla. nejprve se musí rozdělit na 421 a to 5% ze zákl. kapitálu a kolik tam musí být maximálně? a k čemu pak to je? pokud dá na účet 421, pak už můžou si společníci vyplatit podíly na zisku? jakou má výhodu dát na účet 428, 429. A 422 používají jen družstva?děkuji moc za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 4. 2013 12:01

v.e.n.d.y.

Re: rozdíly mezi účtama ve skupině 42
      A) rezervní fond tvoříte proto, že Vám to přikazuje zákon - viz obchodní zákoník pro s.r.o. § 124
      (1) Společnost vytvoří rezervní fond (§ 67) v době a ve výši určené ve společenské smlouvě. Není-li rezervní fond vytvořen již při vzniku společnosti, je společnost povinna vytvořit jej z čistého zisku vykázaného v řádné účetní závěrce za rok, v němž poprvé čistý zisk vytvoří, a to ve výši nejméně 10 % z čistého zisku, avšak ne více než 5 % z hodnoty základního kapitálu. Tento fond se ročně doplňuje o částku určenou ve společenské smlouvě nebo ve stanovách, nejméně však 5 % z čistého zisku, až do dosažení výše rezervního fondu určené ve společenské smlouvě nebo ve stanovách, nejméně však do výše 10 % základního kapitálu.
      (2) O použití rezervního fondu rozhodují jednatelé v souladu s § 67, nejde-li o případy, kdy zákon svěřuje toto rozhodnutí valné hromadě.
      (3) Rezervní fond do výše 10 % základního kapitálu lze použít pouze k úhradě ztráty společnosti.

B) Po uzavření minulého roku máte převeden hospodářský výsledek na účtu 431-HV ve schvalovacím řízení. Valná hromada rozhodne, co s dosaženým ziskem udělá, případně jak dosaženou ztrátu firmy pokryje. Podle toho přeúčtujete z účtu 431 na příslušné účty. Pokud rozhodne, že část zisku na rezervní fond, účtujete 431/421, pokud, že část zisku rozdělí společníkům, účtujete 431/364, pokud že část zisku zůstane nerozdělena, účtujete 431/428. Pokud vyjde ztráta, neplníte rezervní fond, ale můžete ji ponechat buď 429/431, nebo ji předepsat společníkům k úhradě 354/431, nebo pokrýt z rezervního fondu 421/431.
      Účet 431 musí být po rozdělení HV nulový. Hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).