Re: rozdíly mezi účtama ve skupině 42
A) rezervní fond tvoříte proto, že Vám to přikazuje zákon - viz obchodní zákoník pro s.r.o. § 124
(1) Společnost vytvoří rezervní fond (§ 67) v době a ve výši určené ve společenské smlouvě. Není-li rezervní fond vytvořen již při vzniku společnosti, je společnost povinna vytvořit jej z čistého zisku vykázaného v řádné účetní závěrce za rok, v němž poprvé čistý zisk vytvoří, a to ve výši nejméně 10 % z čistého zisku, avšak ne více než 5 % z hodnoty základního kapitálu. Tento fond se ročně doplňuje o částku určenou ve společenské smlouvě nebo ve stanovách, nejméně však 5 % z čistého zisku, až do dosažení výše rezervního fondu určené ve společenské smlouvě nebo ve stanovách, nejméně však do výše 10 % základního kapitálu.
(2) O použití rezervního fondu rozhodují jednatelé v souladu s § 67, nejde-li o případy, kdy zákon svěřuje toto rozhodnutí valné hromadě.
(3) Rezervní fond do výše 10 % základního kapitálu lze použít pouze k úhradě ztráty společnosti.
B) Po uzavření minulého roku máte převeden hospodářský výsledek na účtu 431-HV ve schvalovacím řízení. Valná hromada rozhodne, co s dosaženým ziskem udělá, případně jak dosaženou ztrátu firmy pokryje. Podle toho přeúčtujete z účtu 431 na příslušné účty. Pokud rozhodne, že část zisku na rezervní fond, účtujete 431/421, pokud, že část zisku rozdělí společníkům, účtujete 431/364, pokud že část zisku zůstane nerozdělena, účtujete 431/428. Pokud vyjde ztráta, neplníte rezervní fond, ale můžete ji ponechat buď 429/431, nebo ji předepsat společníkům k úhradě 354/431, nebo pokrýt z rezervního fondu 421/431.
Účet 431 musí být po rozdělení HV nulový. Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
29. 4. 2013 7:14
dobrý den, mohl by mi prosím někdo vysvětlit rozdíly mezi těmito účty. Jedná se mi o to, když mám zisk, val.hromada rozhodne na základě zasedání kam se zisk rozdělí, ale mě se jedná o to, jestli to má nějaké pravidla. nejprve se musí rozdělit na 421 a to 5% ze zákl. kapitálu a kolik tam musí být maximálně? a k čemu pak to je? pokud dá na účet 421, pak už můžou si společníci vyplatit podíly na zisku? jakou má výhodu dát na účet 428, 429. A 422 používají jen družstva?děkuji moc za odpověď.