Re: seva na dítě prosím o radu
I za rok 2012 můžu uplatnit a podat až nyní?
Když v roce 2013 budu chodit na brigádu a podepíšu prohlášení , můžu to udělat když jsem na RD a pak si udělat přiznání a nechat si vrátit dítě?
Myslíte že bych mohla udělat přiznání i za rok 2012 když už to je zaevidované u manžela a asi tu částku co nám měli na dítě vrátit mu započítali proti dluhu?
Pokud manžel uplatnil daňové zvýhodnění na vyživované dítě za rok 2012 a FÚ mu vratku daně započetl s pohledávkami z předchozích let, nemůžete si ji za rok 2012 uplatnit i Vy.
Otázkou je, jak by se FÚ díval na manželovo opravné DP a Vaše řádné, když by se zjevně jednalo o účelové jednání.
Co se týká roku 2013, můžete si uplatnit slevu na dítě i Vy, ovšem musela byste mít nějaké zdanitelné příjmy. A pokud byste chtěla "získat" i nárok na daňový bonus, musely by vaše příjmy činit alespoň 48.000 Kč za rok 2013.
Ano, samozřejmě to ovlivní.
Musíte si prostě vybrat, co je pro Vás přednější. Buď s prominutím (nic ve zlém) "podojíte stát" na příspěvcích na bydlení a jiných dávkách, nebo si budete přivydělávat a uplatníte si slevy (příp. bonus) na dítě. Obojí nelze.
Nevím, jaké jsou německé daňové zákony a za jakých podmínek je možné uplatnit slevu na dítě. Když je u nás zaměstnaný cizinec, tak za určitých podmínek může uplatnit dítě. Nebo tam manžel pracuje jako OSVČ?
Jen připomínka - píšete, že jste sociální případ, ale manžel pracuje a vydělává v Německu, takže ty dávky musí být ovlivněné i manželovými příjmy.
z diskuze mám pocit, že příjmy od manžela neuvádite na žádostech o sociální příspěvky (bydlení...) proto že pochhybuji, že by vám vznikl nějaký nárok pokud legálně pracuje v Německu, byť by měl minimální mzdu. Více takových co dojí tuto republiku a nemusíme se divit, že je to rok od roku horší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
29. 4. 2013 10:06
Dobrý den, prosím o radu. Od 1.1. do 30.6. jsem pracovala na HPP, pak jsem nastoupila na MD a v září porodila. Manžel si neuplat'noval slevu na dítě a proto jsme udělali přiznání a poslali na FÚ. Odpověd byla, že nám nic nevrátí, protože tam manžel dluží asi 20 let velké peníze z dřívějšho podnikání.
Zajímalo by mě zda je možné, abch si tuto slevu na dítě dala na sebe i za rok 2012 a zúčtovala nebo to nejde když jsem pracovala jen část roku. Pokud by to 2012 už nešlo je možné to udělat nějak za rok 2013 abych měla nárok na vrácení slevy za dítě?
Jsem na tom finančně dost špatně a moc by mi to pomohlo.
Manžel momentálně pracuje v německu, nevím zda tam je možnost uplanovat slevu na dítě.
Děkuji za radu.