Těhotná zaměstnankyně

• (neregistrovaný)

29. 4. 2013 13:44

Těhotná recepční,týdenní pracovní doba 37,5 h, 11,5 hodinové směny,ve smlouvě nepravidelná pracovní doba.Od smluvní lékařky má zákaz nočních směn. Teď nevíme, má nárok na nějaký vyrovnávací doplatek, když nedělá noční a tím pádem nemá noční příplatky? A ještě,nemáme změnit těch 37,5 h týdně na víc hodin? Nevím kde bych se mohla informovat,a v zákoníku práce jsem to nenašla. Víte prosím někdo,jaký postup je správný? Děkuji,těhotnou recepční jsme ještě neměli...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 4. 2013 14:40

Nitka (neregistrovaný)

Re: Těhotná zaměstnankyně
      Po delším bádání už jsme něco našli-ale pořád nevíme,jestli jen při denních směnách,i když 11,5 hodinových,můžeme nechat 37,5h týdně. Máte prosím někdo s vyrovnávacím příspěvkem v těhotenství zkušenosti? Děkuji

• 29. 4. 2013 15:02

Nitka (neregistrovaný)

Můžete mi prosím alespoň napsat, jestli postupujeme správně? Musí donést papír od gynekologa, pak ještě potvrdit naší závodní lékařkou (protože nevykonává práci těhotným zakázanou),a pak já začnu zjišťovat, co vyplním já.Nakonec vše pošlu na OSSZ. Je to tak správně? Děkuji

• 29. 4. 2013 15:29

Kara (neregistrovaný)

Nesmí dělat noční směny, takže ji nebudete zařazovat na noční. Jinak svoji práci dělat může. Žádný doplatek nenáleží, o rozvržení pracovní doby rozhoduje zaměstnavatel a ten jí směny rozvrhne (nebude mít naplánovanou směnu v noci ani žádný přesčas v noci). Vyrovnávací doplatek by měla, kdybyste ji museli přeřadit na jinou, méně placenou práci.
      Její maximální průměrná týdenní pracovní doba závisí na tom, v jakém režimu pracuje. Pokud je nepřetržitý, tzn. že na recepci stále někdo musí být 24 h denně a 7 dní v týdnu, tak je její maximální průměrný týdenní úvazek 37,5 h. Jestliže má nepravidelné rozvržení pracovní doby, tak stanovíte vyrovnávací období (několik týdnů, maximálně 26) a v tomto vyrovnávacím období jí její úvazek rozvrhnete do směn. Např. vyrovnávací období stanovíte na 10 týdnů. 10 x 37,5 = 375 h. V těchto 10ti týdnech bude mít rozvržených 375 h do směn.
      Pokud pracuje ve dvousměnném provoze, pak je její průměrný týdenní pracovní úvazek 38,75 h. Dvousměnný provoz je takový, ve kterém se na pracovišti navzájem vystřídají zaměstnanci v rámci 24 h ve dvou směnách.
      Až bude odcházet na mateřskou, přinese formulář od gynekologa.

• 30. 4. 2013 7:16

Nitka (neregistrovaný)

Děkuji za vysvětlení, pomohla jste nám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).