Re: Nespolehlivý plátce a dobropis
add přiznání) - opravný doklad(dobropis) vykazuji ve stejném řádku jako původní plnění ale s mínusem
add přenesená daňová povinnost) - v tomto případě se domnívám, že z pohledu odběratele (tedy příjemce zdanitelného plnění) se nic nemění - dodavatel je stále tentýž - jen z tohoto plnění neodvádí DPH takže já za něj nemůžu ručit.
A něco k těm dobropisům nemáte?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
30. 4. 2013 9:18
Dobrý den. Umí prosím někdo vysvětlit zda kontrolovat nespolehlivost plátce u dobropisu?
Zákon o DPH (§109 Ručení příjemce zdanitelného plnění) hovoří o plátci, který příjme zdanitelné plnění.
V případě dobropisu přijatého jde sice o opravný doklad k přijatému plnění, ale neplatím já odběrateli (ale odběratel mně ) a také DPH "odvádím" já. Takže bych si měl ručit sám sobě.
V případě dobropisu vydaného jde zase o poskytnuté plnění, o kterém uvedený § vůbec nehovoří.
Znamená to, že se na dobropisy tato povinnost nevztahuje?
Děkuji za názory.