Re: Sleva na dítě - co doložit?
Takže rodné listy určitě, to je mi jasné. Pokud je vdaná a žije s manželem, pak potvrzení od něj z práce, že děti neuplatňuje, to je mi taky jasné. Ale myslím, že vdaná není, protože má jiné příjmení než děti, takže pokud vdaná není a s otcem dětí nežije, donese jen rodné listy a její čestné prohlášení, že s otcem nežije a děti nikdo jiný neuplatňuje, je to tak? A pokud vdaná není a s otcem žije, pak rodné listy a potvrzení od něj z práce, že děti neuplatňuje, je to tak? A rozhodnutí soudu o svěření dětí do její péče má asi, pokud je rozvedená, ne? Takže pokud je rozvedená, pak potřebuju kromě rodných listů i to rozhodnutí a čestné prohlášení, že děti nikdo jiný neuplatňuje? Je to tak správně? Děkuji všem za pomoc, ještě jsem takový případ neměla a nevím si s tím rady.
Píšete, že není vdaná. Pak můžou být 2 možnosti - buď je svobodná a pak postupujete jak jsem výše napsala nebo je rozvedená a pak potřebujete kromě rodných listů dětí i rozhodnutí soudu o svěření do péče. Nezapomeňte, že zde musí být, že rozhodnutí nabylo právní moci (častá chyba mzdových účetních, že mají rozhodnutí bez nabytí právní moci).
Podle mě nemůže u jednoho zaměstnavatele uplatnit slevu na poplatníka a u následujícího zaměstnavatele v témže měsíci uplatnit jen děti.
U má podepsané prohlášení, Vy jí mzdu zdaníte zálohovou daní, ale neuplatníte žádnou slevu ani zvýhodnění. Vše se pak vyrovná v RZD nebo v přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 5. 2013 13:05
Dobrý den, přijali jsme zaměstnankyni, která si chce uplatnit slevu na dani na své děti. Není vdaná, děti se jmenují po otci. Co mám po ní všechno chtít, abych jí slevu na děti mohla uplatnit? Děti mají 13 a 10 let. Potřebuju kopie rodných listů a co ještě? Vůbec nevím, co mám chtít, když není vdaná. Navíc ani nevím, jestli žije s otcem těch dětí nebo sama s dětmi a nevím, na co všechno se jí můžu ptát. Děkuji všem.