Re: Dovolená,proplaceno v dalším čtvrtle
jde o to, zda to jde - co když čerpal v dubnu další dovolenou, nemůže mít třeba 2 dny dovolené placený každý jiným průměrem, to asi program neumí. Ale ono nejde jenom o průměr na dovolenou, ale o celou mzdu za únor- protože v únoru bylo 20 prac. dní, zatímco v dubnu 22 (vč. svátku). Taky se mi to jednou stalo - spočítala jsem, jak měla mzda vypadat správně (se správným krácením měsíční mzdy) a rozdíl dala do odměn
jestli že jste ale náhradu za dovolenou dala jako odměnu, tak jste zkreslila výpočet průměrů pro následující období, leda byste pro odměnu použila nějaký druh mzdy, který se do průměrů nenasčítává, ale i to není správné, ve mzdovém listě se vám také zkreslí počet čerpaných dnů dovolené a stejně tak musíte opravit nárok (pokud nebyly v měsíci čerpání vykázány dny, ale bez peněz)
řešit to jenom vyplacením rozdílu není šťastné řešení
já bych spočítala znovu, kolik měl mít opravdu mzdu za únor, tzn., že máte přeplacenou mzdu za odprac. dny/hod., ty bych teď o tu částku pokrátila a navedla za to dovolenou (kterou čerpal, ale neměl nijak zohledněnou ve výpl. za únor) a příp. rozdíl v průměru bych navedla nyní do druhu mzdy (u nás např. by šlo proplacenou dovolenou, tam jde zadat jenom částka v Kč)
vše bych řešila nyní v dubnové mzdě, protože do únorové mzdy byste se již ani dostat neměla, když už jsou všechny uzávěrky z té doby hotové
takže byste měla srovnané odprac. dny a čerpané dny dovolené a v Kč by to mělo být také srovnané
i to je možné, že zaplatila správně odprac. dny, ale na dny dovolené zapomněla (z dotazu to není patrné, jak vlastně zaplatila - ale to je jedno, odpověď na dotaz má a určitě si vybere, co použije), já se vžila do mé situace, protože kdybych nezadala celkový počet dnů (např. by mi chyběly 2 dny za dovolenou, dala bych odprac. dnů méně než činí měs. FPD), tak by program začal "křičet", že nemám správně fond, takže se na to přijde hned (ale kdyby byly navedeny všechny dny jako odpracované, tak samozřejmě program neví, že se má rozdělit na odpracované a čerpané dny dovolené - to už musí MÚ navést sama)
To se omlouvám, je to tak, že jsem si té dovolené vůbec nevšimla, takže jakoby nebyla... Mám tedy chybně i ty odpracované dny v únoru. Pěkně se mi to všechno komplikuje, ale protože to chci mít v pořádku, nevzdám to ;-)
Teď to tu ručně všechno počítám a zkouším různé varianty jak správně zadat do SW. Zatím to nevypadá dobře, pokusím se zavolat do firmy od které máme SW, třeba mi dokáží poradit.
Je to jednoznačně moje chyba, ale snad nejsem jediná kdo zapomněl :-/
jak se říká, chybami se člověk učí
hlavně, že jste na to přišla relativně včas, jenom jste si přidělala zbytečně práci
spočítejte si, jak měla vypadat únorová mzda správně a jak jste ji vyplatila a to se pak snažte popsat odborníkovi z firmy, u které máte SW - určitě Vám pomohou, protože takovéto chyby řeší velmi často (nejste jediná, které se to stalo)
hlavně nezapomeňte také, že v únoru byl jiný průměr na dovolenou než je teď v dubnu
a opravit to musíte, protože by Vám nesouhlasily odprac. dny a čerpané dny dovolené (takto máte, že má čerpat o 2 dny D víc, což je chyba, protože je má už vyčerpané)
a pokud se zam-ec bude domáhat vysvětlení, proč má na pásce něco mínusem, tak mu to vysvětlíte, že má sice "něco" mínusem, ale o to "něco" má zase jinde plusem, takže o nic nepřišel
Tak je to v pytli :-/, peníze opravit dokážou na jedničku, ale ty hodiny se mi tam neodečítají!
Vůbec nevím jak to zlikvidovat. Nyní, když jsem zadala složku pro výpočet měs. mzdy s mínus osmi hodinami a sazbou z měsíce února, tak výpočet je ok, ale hodiny se mi sčítají místo, aby se odečetly...
Vůbec mě nenapadá jak to opravit :-(
prosím o kontrolu
Tak jsem si vymyslela vlastní postup, jenom kdybyste někdo věnoval svůj čas kontrole...
V únoru měl 1 den dovolenou (na tu jsem zapomněla). Takže v programu zadaná není a pohlíželo se na to, jakoby celý měsíc pracoval
Fond je 40 hod/týden
Měs mzda 19.500,- průměr pro NM 218,32
Do výpočtu v únorové mzdě zahrnuto:
3 hodiny přesčas a prémie 4.485,- celkem v SW odpracováno 163 hodin
HM tedy činila 24.515
Nyní v dubnu chci provést onu opravu:
Dovolená 1.747,-
Měs mzda 168 * 110,8 = 18.614
odečteno 89,- (rozdíl mezi hodinovou sazbou únor a duben, tj. 121,88 - 110,8 = 11,08 x 8 hod = 89,-)
HM = 20.272,-
odpracované hodiny 168
V dubnu ve skutečnosti dovolenou nečerpal.
Je to jediný způsob, který mě napadnul, jen nevím zda jsem zas něco neopomněla, proto moc prosím o kontrolu.
Asi je to hodně zmatené, ale snad se v tom ,vy zkušené mzdoky, vyznáte :-)
Re: prosím o kontrolu
Vypsala jsem si jak to v únoru mělo být a jak to skutečně bylo.
Vyšel mi rozdíl v Kč 771 (bylo ve skutečnosti vyplaceno méně, než mělo být, mělo být 25286 a bylo 24515 je to tak?
Jestli vám to vyšlo stejně, tak bych v dubnu opravila -1 den - 8 hodin - 975,- Kč a dala bych 1 den D, 8 hodin a 1747 Kč. Nevím, co máte za program, ale ten -1 den by mohl být jiným druhem mzdy než je mzda měsíční a stejně tak + 1 den náhrady např. jinounáhradou než je dovolená (pokud by vám nechtěl program pustit jiný průměr) a v matrice zaměstnance potom opravit skutečný nárok na dovolenou.
Re: prosím o kontrolu
>Vypsala jsem si jak to v únoru mělo být a jak to
>skutečně bylo.
>Vyšel mi rozdíl v Kč 771 (bylo ve skutečnosti
>vyplaceno méně, než mělo být, mělo být 25286 a bylo 24515 je
>to tak?
ANO
Ale problém má můj SW s těmi hodinami, já když dám tu (opravenou) dovolenou tak mi měsíční fond automaticky o 8 hodin pokrátí a tím i měs. mzda - proto jsem vymyslela +/- hodiny a vyšlo mi těch 89,- Kč.
Dosazení správného průměru pro NM (1. čtvrtletí) není problém, ale ty hodiny asi jinak než takto neopravím :-(
V únoru byla základní mzda 160 hod x 121,88 = tedy plná měs. mzda 19.500,- a správně mělo být
152 x 121,88 = 18.526,-
Tedy přeplaceno o 974,- Kč
V dubnu se mi počítá
168 x 110,8 = 18.614,- a správně by mělo být
176 x 110,8 = 19.500,- (tedy plná nekrácená mzda)
vyplaceno o 886,- Kč méně
takže jsem ho přeplatila o 88,- (o korunu méně než výše, zakokrouhlování)
O těch 88,- bych ho těď pokrátila a proplatila tu dovolenou 1.747,- a hodiny by také seděly.
Je to hrozné, já vím, těžko se v tom orientovat. Ale doufám, že uvažuji správně, jak v penězích, tak v hodinách. Jen potřebuji ujistit.
Moc děkuji za jakékoli příspěvky
Takže jsem
>Jestli vám to vyšlo stejně, tak bych v dubnu opravila
>-1 den - 8 hodin - 975,- Kč a dala bych 1 den D, 8
>hodin a 1747 Kč. Nevím, co máte za program, ale ten -1
>den by mohl být jiným druhem mzdy než je mzda měsíční a
>stejně tak + 1 den náhrady např. jinounáhradou než je
>dovolená (pokud by vám nechtěl program pustit jiný
>průměr) a v matrice zaměstnance potom opravit skutečný
>nárok na dovolenou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
3. 5. 2013 9:23
Dobrý den,
právě jsem zjistila, že jsem zapomněla jednomu zaměstnanci propsat čerpanou dovolenou v únoru. Nyní chci napravit a propsat v dubnové výplatě. Ale bohužel má dotyčný o dost jiný průměr :-/
Byl by škodný o 600,- Kč.
Správně bych mu ten rozdíl asi měla nějak nahradit, jen nevím jak to provést. Dali byste třeba do prémií s vysvětlením?
Díky za rady