Re: Ukončení PP a druhý pilíř
našla jsem toto:
Dotaz: Co udělá zaměstnavatel, když zaměstnanec – účastník II. pilíře ukončí pracovní poměr?
Odpověď:
V elektronicky podávaném Hlášení se tento zaměstnanec naposledy uvede v měsíci, za který mu plátce (zaměstnavatel) naposledy zúčtovává mzdu. V případě, že to byl jediný zaměstnanec účastnící se II. pilíře, pak plátce splní vůči správci oznamovací povinnost podle § 16 odst. 4 zákona o pojistném na důchodové spoření a zašle mu elektronicky oznámení o změně registračních údajů.
když ukončuje sám, tak jde asi na lepší, aby měl ten důchod větší
třeba ano, v tomto případě, ale spíš lituji mladé lidi, kteří se do II. pilíře přihlásí, pak během života přijdou o práci (může zkrachovat zam-tel) a práci nebudou moci delší dobu najít a sami nebudou chtět být OSVČ, ti pak třeba v důchodu zjistí, že si vůbec nepomohli (a to nikdo dnes neví, jak to s těmito fondy vůbec za pár let dopadne...)
>>>>>Dobrý den, zaměstnanec, který vstoupil do druhého
>>>>>piliíře chce ukončit pracovní poměr. Byl to jediný
>>>>>zaměstnanec, který vstoupil do druhého pilíře. Prosím
>>>>>o radu
>>>>>zda a jakým způsobem hlásit ukončení PP na FÚ a
>>>>>vyúčtování budeme dělat klasicky až příští rok?
>>>>>Děkuji
>>>>
>>>>našla jsem toto:
>>>>Dotaz: Co udělá zaměstnavatel, když zaměstnanec –
>>>>účastník II. pilíře ukončí pracovní poměr?
>>>>Odpověď:
>>>>V elektronicky podávaném Hlášení se tento zaměstnanec
>>>>naposledy uvede v měsíci, za který mu plátce
>>>>(zaměstnavatel) naposledy zúčtovává mzdu. V případě,
>>>>že to byl
>>>>jediný zaměstnanec účastnící se II. pilíře, pak
>>>>plátce
>>>>splní vůči správci oznamovací povinnost podle § 16
>>>>odst. 4 zákona o pojistném na důchodové spoření a
>>>>zašle
>>>>mu elektronicky oznámení o změně registračních údajů.
>
>třeba ano, v tomto případě, ale spíš lituji mladé
>lidi, kteří se do II. pilíře přihlásí, pak během života
>přijdou o práci (může zkrachovat zam-tel) a práci
>nebudou moci delší dobu najít a sami nebudou chtět být OSVČ,
>ti pak třeba v důchodu zjistí, že si vůbec nepomohli
>(a to nikdo dnes neví, jak to s těmito fondy vůbec za
>pár let dopadne...)
Co se ale týká dotazu, tak jsem nepochopila, jestli to byl jediný zaměstnanec firmy a zároveň vstoupil do II. pilíře, nebo jestli má firma více zaměstnanců a jen tento vstoupil.
Pokud má firma více zaměstnanců (čili je přihlášena jako plátce daně ze záv.činnosti) a někdo vstoupí do II. pilíře, tak se nijak jinak už neregistruje, pouze se posílá ten přehled. Je to tak.
A když tento člověk ve II. pilíři skončí pracovní poměr a firma už nemá žádného jiného ve II. pilíři (ale jiné zaměstnance má), tak žádné oznámení o změně registračních údajů neposílá, je to tak?
v tiskopisu: oznámení o změně registračních údajů
Žádost o zrušení registrace
je kolonka 2. ODDÍ L – Žádost o zrušení registrace
e) hlášení podle § 16 odst. 4 zákona o pojistném na důchodové spoření
tak že toto se vyplní i v případě, že máte další zaměstnance, ale už žádného dalšího ve II.pilíři
Aha, já jsem vycházela z toho § 16:
"Registrace plátce pojistného
(1) Plátce pojistného je registrován k pojistnému na důchodové spoření, pokud je registrován jako plátce daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků.
(2) Plátcova pokladna pro pojistné na důchodové spoření je registrována k pojistnému, pokud je registrována jako plátcova pokladna pro daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků.
(3) O vzniku a zániku registrace plátce pojistného nebo plátcovy pokladny pro pojistné na důchodové spoření učiní správce pojistného elektronicky úřední záznam; úřední záznam není třeba podepisovat úřední osobou, která jej vyhotovila.
(4) Neprodleně poté, kdy plátce pojistného nebo jeho plátcova pokladna přestane mít alespoň jednoho poplatníka, je plátce pojistného povinen elektronicky podat oznámení o změně registračních údajů, ve kterém tuto skutečnost uvede."
Z tohoto § tedy nevyplývá, že by se mělo hlásit, že firma přestala mít zaměstnance ve II. pilíři.
Všude se totiž píše o "alespoň jednom poplatníkovi". Nepíše se o "alespoň jednom poplatníkovi, který je účasten důchodového spoření". Mně totiž hlášení té změny totiž přijde nelogické. Jestliže je firma "přihlášena" k odvodům důchodového spoření tím, že je přihlášena jako plátce daně + zasláním měsíčního hlášení, tak by logicky měla být "odhlášena" z důchodového spoření tím, že nezašle měsíční hlášení. Zaměstnanci nastupují a vystupují a jeden zam-ec ve II pilíři skončí a nebudete mít žádného, tak byste posílala hlášení o změně. Pak Vám zas někdo s II. pilířem nastoupí, takže budete posílat měsíční hlášení, pak zas vystoupí a Vy zas zašlete hlášení o změně ... Mně se na tom něco nezdá.
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/duchodove_sporeni.html?year=0
na této stránce je Informace pro zaměstnavatele – důchodové spoření OPT-OUT, když si to otevřete, je to prezentace, tak tam to máte také uvedené a jestli se nám něco nezdá, to je nám stejně na dvě věci na prd a na ....
To jsem také prohlížela - i tady se píše o tom, že když přestane mít alespoň 1 poplatníka, musí podat hlášení o změně. Ani tady se nepíše "když přestane mít alespoň 1 poplatníka, který je účasten ve II. pilíři". Prostě to není jasné. To budeme posílat hlášení o změně pořád dokola? Máte spořiče ve II. pilíři - hlášení o změně se neposílá, jen přehled. Spořič vystoupí - pošlete hlášení o změně. Nastoupí spořič - pošle se přehled. Spořič vystoupí - zase posíláte hlášení o změně. A tak furt dokola? Jestli je to tak, tak zas vymysleli hovadinu. Zavolám si na FÚ a dám vědět.
Ano, tak tady to píší, nevěděla jsem, že jste to opisovala z materiálů mfcr. Uvidíme, jestli to tak opravdu má být. Nevím, jak jsou na tom Vaši zaměstnanci s II. pilířem, ale já dělám přes 400 lidí v několika firmách. V jedné firmě se 70ti zaměstnanci je 1 ve II. pilíři s nabytou právní moci a v druhé firmě s 260 zaměstnanci je také 1, zatím zaregistrovaný.
Možná to s tím zasíláním hlášení o změně opravdu tak má být, ale v tom případě mně přijde, že si představovali, že v každé firmě bude více lidí ve II. pilíři, takže i když někteří z nich odejdou, tak tam zbudou ostatní ve II. pilíři, takže k hlášení o změně bude docházet je sporadicky. Jojo, skutečnost je jiná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
3. 5. 2013 9:59
Dobrý den, zaměstnanec, který vstoupil do druhého piliíře chce ukončit pracovní poměr. Byl to jediný zaměstnanec, který vstoupil do druhého pilíře. Prosím o radu zda a jakým způsobem hlásit ukončení PP na FÚ a vyúčtování budeme dělat klasicky až příští rok?
Děkuji