PN od 5.4. - prosím poraďte začínající

• (neregistrovaný)

3. 5. 2013 11:01

Dobrý den,

prosím Vás o radu. Teprve začínám - přebrala jsem mzdy po kolegyni, která odešla ve zlém, takže se v tom tak nějak plácám. Zaměstnanec je práce neschopen od 5.4.2013 a neschopnost trvá. Pracuje po - pá. Takže 5.4. - 25.4. (15 pracovních dnů) dostane náhradu zaměstnavatele a od 26.4. do 30.4. náhradu od OSSZ? Na sociálku pošlu Potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti a Přílohu k žádosti o ND? Neschopenku mám taky poslat? A mám někde poznamenat, že my poskytujeme náhradu od 5. - 25.4. nebo si to automaticky spočítají?

Děkuji moc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 5. 2013 11:18

xy5

Re: PN od 5.4. - prosím poraďte začínají
      tak to Vás opravdu lituji a zam-tele lituji také, protože asi moc velké zkušenosti se mzdami nemáte
      četla jste vůbec Zákoník práce (poslední novelu) ? Protože Vy píšete, že byste platila 15 PD nemoci, to ale dávno neplatí - viz § 192. Platíte 21 KD dnů, první 3 PD neplatíte, pak platíte jen prac. dny, které zamešká. Pokud nemoc netrvá déle než 21 KD, na OSSZ nezasíláte.

• 3. 5. 2013 11:47

jarmiki

Kupte si - Abeceda mzdové účetní (lze objednat na www.anag.cz).
      Pokud něco špatně zaúčtujete, tak se to většinou nechá opravit, ale u mezd jde o peníze ...

• 3. 5. 2013 11:49

Sífa (neregistrovaný)

Opravdu děkuji za slova povzbuzení. Taky jsem se na to mohla vykašlat a mít klid a říct, že to neumím a hotovo. Pracuju jako fakturantka a pokladní, kolegyně se naštvala a odešla a já se toho chopila, aby lidi měli výplaty......
      Doufám, že mi tedy poradí někdo, kdo má pro moji nynější situaci pochopení.
      Znovu - zaměstnanec v pracovní neschopnosti od 5.4. a neschopnost stále trvá. Do našeho systému zadám neschopnost od 5. - 30.4.2013 - zaměstnavatel platí 21 kalendářních dnů tj. 15 pracovních dní (z toho první 3 dny nic). Takže do 25.4. má náhradu od zaměstnavatele a pak od sociálky. Na sociálku pošlu Přílohu k žádosti o ND, Potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti a neschopenku taky?
      Děkuji moc a pokud mně chce někdo napsat, jak jsem blbá, tak ať radši nepíše. Protože za mojí situace je to pravdu to, co potřebuju slyšet ....

• 3. 5. 2013 12:35

Líba (neregistrovaný)

>>>Dobrý den,
      >>>
      >>>prosím Vás o radu. Teprve začínám - přebrala jsem
      >>>mzdy
      >>>po kolegyni, která odešla ve zlém, takže se v tom tak
      >>>nějak plácám. Zaměstnanec je práce neschopen od
      >>>5.4.2013 a neschopnost trvá. Pracuje po - pá. Takže
      >>>5.4. -
      >>>25.4. (15 pracovních dnů) dostane náhradu
      >>>zaměstnavatele a od 26.4. do 30.4. náhradu od OSSZ?
      >>>Na
      >>>sociálku
      >>>pošlu Potvrzení o trvání dočasné pracovní
      >>>neschopnosti
      >>>a
      >>>Přílohu k žádosti o ND? Neschopenku mám taky poslat?
      >>>A
      >>>mám někde poznamenat, že my poskytujeme náhradu od 5.
      >>>- 25.4. nebo si to automaticky spočítají?
      >>>
      >>>Děkuji moc.
      >>
      >>tak to Vás opravdu lituji a zam-tele lituji také,
      >>protože asi moc velké zkušenosti se mzdami nemáte
      >>četla jste vůbec Zákoník práce (poslední novelu) ?
      >>Protože Vy píšete, že byste platila 15 PD nemoci, to
      >>ale
      >>dávno neplatí - viz § 192. Platíte 21 KD dnů, první 3
      >>PD neplatíte, pak platíte jen prac. dny, které
      >>zamešká. Pokud nemoc netrvá déle než 21 KD, na OSSZ
      >>nezasíláte.

>Znovu - zaměstnanec v pracovní neschopnosti od 5.4. a
      >neschopnost stále trvá. Do našeho systému zadám
      >neschopnost od 5. - 30.4.2013 - zaměstnavatel platí 21
      >kalendářních dnů tj. 15 pracovních dní (z toho první 3 dny
      >nic). Takže do 25.4. má náhradu od zaměstnavatele a
      >pak od sociálky. Na sociálku pošlu Přílohu k žádosti o
      >ND, Potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti a
      >neschopenku taky?
      >Děkuji moc a pokud mně chce někdo napsat, jak jsem
      >blbá, tak ať radši nepíše. Protože za mojí situace je to
      >pravdu to, co potřebuju slyšet ....

To bude tím počasím, všichni jsme podráždění.

Pošlete příslušný díl neschopenky (IV. díl = žádost o nemocenské), přílohu k žádosti a lístek na peníze k 30.4.

• 3. 5. 2013 12:40

Lenice2310 (neregistrovaný)

Byla jsem v podobné situaci jako vy, doporučují školení mzdových účetních a určitě knihu Abeceda mzdové účetní, je opravdu výborná. Holt, pokud chcete dělat něco nového (respektive jste byla donucena okolnostmi) tak musíte studovat. Neustále se učíme

• 3. 5. 2013 12:43

Kara (neregistrovaný)

Nejprve musíte zjistit, jestli toho 5.4. odpracoval celou směnu a teprve potom mu doktor od toho dne napsal neschopenku. V takovém případě byste jako první den neschopnosti zadala až 6.4. (tzn. že 21 kal. dnů by bylo od 6.4. do 26.4.)
      Pokud 5.4. odpracoval něco ze směny, pak jako první den neschopnosti zadáte 5.4. Pokud neodpracoval nic, zadáte 5.4. (tzn. že prvních 21 kal. dnů je od 5.4. do 25.4.)
      Zaměstnavatel vyplácí náhradu v těchto prvních 21 kal. dnech za jeho pracovní dny, z toho za první 3 pracovní dny nic. Náhrada se vyplácí za tolik hodin, kolik měla v tom kterém pracovním dni činit směna. Zaměstnavatel si založí díl č. III a buď díl č. V (pokud je nemoc do 21 kal. dnů) nebo lístek na peníze k 21. dni (pokud je nemoc delší). Na sociálku se pak zašle díl č. IV a další lístek na peníze nebo díl. č. V + příloha. Vše musí být řádně vyplněné jak zaměstnancem, tak zaměstnavatelem. Rozhodné období na příloze je 12 měsíců před měsícem, ve kterém nemoc začala. Pokud tam ten člověk nepracuje 12 měsíců, tak od nástupu do měsíce, před měsícem počátku nemoci.
      Nic ve zlém, ale neumím si ale představit vedení mezd někým, kdo to nikdy nedělal a ani nebyl zaučen, protože mzdová problematika není jen o spočítání výplaty. Kolik těch zaměstnanců máte?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).