Re: přesčasové hodiny
Na školení nám říkali, že může být i 300 h. Tak to neplatí? Teď jsem z toho jelen ;-) A může mi někdo poradit jak to evidovat ve mzdách? Pracuji v programu Pohoda. Zaměstnanec má stanoveno 40 h týdně, pevnou mzdu. Tedy pokud by měl např. ten měsíc o 10 opracovaných h méně - do výplat uvedu při 20 prac.dnech 160 h, i když je neodpracoval a další měsíc těch 10 z přesčasů odečíst? Je to tak možné?
Ano, je to okolo 300 hodin ročně, ale musí to být se souhlasem zaměstnance (150 hodin je na příkaz zaměstnavatele, bez souhlasu). Souhlas je dán i tím stylem, že do práce ten dotyčný přijde (na přesčas). No a já osobně bych to dělala takto: 3 měsíce bych mu neproplácela přesčasy, jen to dorovnávala - dám příklad. V lednu by měl přesčasu 20 hodin, v únoru by mu chybělo 5 hodin a v březnu by měl přesčas 10 hodin, tak bych mu pak za čtvrtrok proplatila 25 hodin (20-5+10). Toto by se vám lépe evidovalo - protože pokud další měsíc jde do mínusu, tak to by neměl, pokud nemá naspřádáno z minulého období...
Já bych to udělala takto, že bych ten další čtvrtrok sledovala zvlášť (od dubna do června). Nebo ještě jinak - ať si dotyčný každý měsíc nechává proplatit jen nějakou část přesčasů a zbytek ať si nechá do plusu. Např. oddělá 20 hodin přesčasů a proplatit jen 10 hodin, 10 by měl v plusu, které si může další měsíc vybrat nebo nechat proplatit...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
3. 5. 2013 11:54
Dobrý den, prosím jak evidovat přesčasové hodiny ve mzdách? Jeden měsíc se stane, že má řidič např. o 20 h víc a další měsíc třeba o 5 h míň, než by měl mít odpracováno. Příplatky proplácím, přesčas eviduji jen nevím jak to udělat ten měsíc, kdy má mínusové hodiny. HM má pořád stejnou, protože se mu to dorovnámá osobním ohodnocením. Poradíte mi, prosím? Jsem v tomhle nováček.