Re: rozhodnutí o registraci II pilíř
Rozhodnutí o nabytí právní moci obdrží zaměstnanec zhruba do 3 týdnů od převzetí Rozhodnutí o registraci. Penzijní společnosti to dostanou elektronicky, ale zaměstnanec držitelem poštovní licence na dodejku do vlastních rukou. Zatímco penzijní společnost to může "převzít" 28.3., zaměstnanec až 5.4. a proto je nutná ještě informace o nabytí právní moci.
Pokud Vám to zaměstnanec nepřinese, dejte mu alespoň podepsat nepovinný tiskopis (já ho dávám podepsat i s přineseným rozhodnutím o nabytí právní moci): http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/cds/5544_1.pdf
A posílám za něj já něco na úřady za firmu nebo nic neřeším a začnu jen počítat jinak sociální a na finančák posílat navíc papír a posílat na další účet nebo je to na stejný jako dan?
>>Moc děkuji, budu to teda uplatnovat až ve mzdě za
>>květen. Dříve to asi ani neměl, nebo mi nedal vědět.
Ale Vy se nemůžete sám/a rozhodnout od kldy to budete posílat, musíte se řídit zákonem.
>A posílám za něj já něco na úřady za firmu nebo nic
>neřeším a začnu jen počítat jinak sociální a na finančák
>posílat navíc papír a posílat na další účet nebo je to
>na stejný jako dan?
Hmm ... tak asi od začátku:
Řešíte toho dost - budete jinak počítat sociální, změní se vám obsah vyplňovaných kolonek v Přehledu pro OSSZ.
Záloha na důchodové spoření se odvádí na jiný účet než záloha na daň - respektive na jiné předčíslí účtu.
Na finančák žádný papír posílat nebudete, protože "papír" Vám nevezmou - měsíční hlášení je elektronické.
A po skončení roku budete dělat Vyúčtování /podobně jako u zálohové či srážkové daně/.
Nebylo by od věci nastudovat to přímo u zdroje: http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/duchodove_sporeni.html
Vy mu srazíte 3,5% SP (to se spolu s 25% za zaměstnavatele zašle na sociálku). A dále mu srazíte 5% důchodového spoření (tj. 3% a 2%) a tyto zasíláte na Fú na zvláštní účet. FÚ to pak bude přeposílat na penzijní společnosti. Vy na FÚ do 20. dne v měsíci pak musíte zaslat ještě hlášení, pouze elektronicky (podívejte se na mfcr).
Předpokládám, že stále platí, že když mi zaměstnanec přinese nabytí právní moci pozdě nebo vůbec při nástupu neoznámí, že je ve II. pilíři (ačkoli jsem to přidala do dotazníků) a já vypočítám a srazím pojištění, jako když ve II. pilíři není, je to jeho problém a já už nic neopravuji. Je to tak? Pak to tedy dopadne tak, že na sociálku bude mít odvedeno 6,5% a penz.společnosti to musí sám doplatit? Já prostě žádné přeplacení se sociálkou neřeším, mám pravdu?
Pokud Vám to zaměstnanec přinese pozdě, máte přeplatek na pojistném - a tedy musíte přepočítat, udělat nové Přehledy a o přeplatek si snížit odvod pojistného v násl. měsíci.
Ale máte výhodu na Finančním přadě - tam nic nepřepočítáváte za "prošlé měsíce," neděláte ani následná hlášení (opravná), prostě toho dotyčného hříšníka na FÚ jen prásknete a oni už si to s ním vyřídí.
Právě ohledně té sociálky moje informace byla taková, že ani sociální se nebude přepočítávat a dělat nové přehledy a snižovat odvody pojistného a jemu pojistné vracet... Přepočítávat třeba několik měsíců zpátky, když už je vše zaúčtováno...A jakým způsobem (hlášením) toho dotyčného na FÚ prásknu? Už aby to zase zrušili.
Informaci mám z březnového školení Ing. Růženy Klímové. Protože březen byl první měsíc, kdy se s důchodovým spořením "pracovalo" v rámci mezd, nebylo ještě možné, aby zaměstnanec lhůtu pro oznámení důchodového spoření prošvihl, takže nebyl potřeba ani tiskopis. Pokud je mi známo, tak FÚ do dnešního dne takový tiskopis nevydal, ale určitě se objeví, případně vyjde pokyn k tomu, aby takovéto "oznámení hříšníka" bylo podáno volnou formou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
5. 5. 2013 20:54
Dobrý den, prosím moc o radu, může se stát, že mi dá zaměstnanec pouze rouhodnutí o registraci smlouvy o důchod.spoření, ale nedá mi už nabytí plné moci, co mám pak dělat? mám ho o to uhánět nebo je to jeho problém? mám rozhodnutí z 8.3. a stále nemám nabytí, není to divné?
Děkuiji