prosím Páju
Pájo, už mám lékařských vyšetření akorát dost. Pořád to čtu dookola a jsem z toho úplně blbá. Za chvíli půjdu na lékařskou prohlídku, ale psychiatrickou, protože z toho zblbnu. Tak jak to s těmi zaměstnanci na DPP je? Mladiství jsou doufám jasní, ti musí vždy. A ostatní jenom rizikové skupiny nebo už ani ti ne? Předem díky za objasnění.
Re: prosím Páju
DPP a DPČ od 1.4.2013 jen pokud vykonává rizikovou práci, popř. má zaměstnavatel pochybnosti o zdravotní způsobilosti k vykonávané práci.
---------------
V § 59 odst. 1 písmeno b) zní:
"b)
zaměstnavatel vstupní lékařskou prohlídku zajistí vždy před uzavřením
1.
pracovního poměru,
2.
dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, má-li být osoba ucházející se o zaměstnání zařazena k práci, která je podle zákona o ochraně veřejného zdraví prací rizikovou nebo je součástí této práce činnost, pro jejíž výkon jsou podmínky zdravotní způsobilosti stanoveny jinými právními předpisy; zaměstnavatel může vstupní lékařskou prohlídku vyžadovat též, má-li pochybnosti o zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o práci, která není prací rizikovou a která má být vykonávána na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, nebo
3.
vztahu obdobného vztahu pracovněprávnímu.
Re: OT:Re: prosím Páju
Mimochodem, když jsem jednomu podnikateli sdělil, že musí mít pracovního lékaře a že všichni zaměstnanci (nebo ten kdo dle zákona), musí mít prohlídky, tak mi sdělil:
"Oni se posr***. Už toho mám plné zuby. Nemocenskou, dovolenou, milión papírů a furt mne někdo buzeruje."
A vyházel všechny zaměstnance a dal je na živnostňák.
Tím, kdo se po****, mínil tím poslance a další tvůrce podobných předpisů.
Ono je dobré, když existují nějaké společenské dohody, které upravují a usnadňují vzájemnou spolupráci. Ale pokud je toho moc, tak si to lidé začnou zjednodušovat. A asi to zjednodušování začíná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
6. 5. 2013 10:12
Dobrý den,
je nuté, aby se vstupní LP podrobil i pracovník v administrativě, brigádník?
Děkuji