Re: přerušení živnosti
Pronajímat můžete i bez živnostenského oprávnění, vztahuje se na to §9 ZDPR. Asi bude vhodné, aby nájemní smlouva byla napsaná na vás a ne na pozastavenou živnost a pronajímatel by měl souhlasit, že budete pronajatou nemovitost pronajímat dál.
Pronájem sociálku ani zdravotní pojišťovnu nezajímá, na FÚ budete dále dávat přiznání. Energie atd. může platit teta přímo dodavatelům.
Re: přerušení živnosti
Především jde o to, aby faktury od dodavatelů energií byly uznatelné jako náklad při pronájmu nemovivtosti. Pokud to dodavatel fakturuje na vaše jméno, problém to nebude. Totéž platí o pronájmu samotném.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
6. 5. 2013 12:39
Dobrý den, prosím potřebuji poradit.
Z rodinných důvodů jsem musela přerušit podnikání. Eshop-vedu DE.
Moje teta mi nabídla, že si ode mne odkoupí zásoby abych končila s čistým štítem a do té doby co opět začnu (cca 2 roky)bude dále pokračovat pod svojím jménem na svůj ŽL. (nepřijdu tak o zákazníky) Pak mi následně zase vše prodá a pojedu zase tak jako to bylo dosud.
Mám pronajaté prostory jako sklad a kanceláře za výhodnou cenu, nechce se mi je opouštět a teta je také bude potřebovat. Nájem mám sjednaný na 10let.
A teď otázka: můžu si ponechat nájemní smlouvu, platit plyn, elektřinu a popelnice já?
Napsat s tetou nájemní smlouvu, že jí prostory pronajímám? V nájemní smlouvě bych uvedla, že mám prostor pronajmutý a pronajímám jí ho dále já s tím, že mi bude platit skutečně spotřebované energie atd?
Počítám s tím, že by to majiteli domu nevadilo.
Jen nevím co na to Fú a jak sociálkou a se zdravotním a podle jakého § danit když mám přerušeno.
Na ničem bych zisk neměla, jde mi jen o to aby obchod pokračoval dále.
Děkuji za radu, popřípadě jiný návrh řešení