Dividendy - dotaz

• (neregistrovaný)

6. 5. 2013 14:29

Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, na výplatu dividend ...
    1) počítá se z nich sociální a zdravotní pojištění?
    2) výplata se dává do měsíční mzdy, nebo si to až dotyčný zaměstnanec řeší v ročních daních sám a pouze se mu to pošle nyní na účet? Tzn. nyní mu to na základě Rozhodnutí valné hromady pošleme na účet a on si všechny odvody zajistí až na začátku roku 2014?
    3) kolik bude platit daň?
    4) Kam se tato výplata divident účtuje?
    Toto jsem ještě nedělala, tak pokud se ptám hloupě, tak se omlouvám.
    Moc děkuji a přeji hezký den.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 5. 2013 20:22

v.e.n.d.y.

Re: Dividendy - dotaz
      Jde skutečně o dividendy (výnos z akcií akciové společnosti) nebo o podíly na zisku např. s.r.o.?
      Ale obojí se daní srážkovou daní 15% u zdroje, tedy ve Vaší firmě, nepodléhají SP ani ZP a akcionář či společník už je neuvádí ani ve svém daňovém přiznání.
      Valná hromada např. v s.r.o. rozhodne o výplatě podílu na zisku, Vy na základě tohoto zápisu zaúčtujete 428/364. Spočítáte 15% daň a zbytek vyplatíte. Zaúčtujete 364/342 a 364/221.

• 7. 5. 2013 6:36

Renie (neregistrovaný)

Jedná se skutečně o a.s., a není to nijak omezeno výší výplaty? Tzn. např. klidně i kdyby dividendy pro jednoho představovali milion, tak je to stále pouze srážková daň 15%?
      Tzn. zahrnu do výplat, srazím pouze srážkovou nebo NEZAHRNUJI do výplat, ale spočítám ručně a pouze ve výplatním termínu částku daně připočtu do příkazu banky? Nejsem si totiž jistá, zda by to systém správně rozdělil, když daná osoba má ještě další příjem u nás, který má samozřejmě už i ZP a SP...

• 7. 5. 2013 9:05

v.e.n.d.y.

O omezení nevím, přes výplaty jsem to nikdy nedávala, podíly na zisku jsem posílala samostatně mimo mzdy. I daň jsem odváděla samostatně. Jen se pak musí vykázat ve Vyúčtování srážkové daně za rok 2013. Řídíte se §36 zákona o daních z příjmů, nepodléhá SP a ZP a jsou termíny do kdy se musí daň odvést od rozhodnutí valné hromady, které teď nemohu najít. Třeba pomůže ještě někdo. Hezký den.

• 7. 5. 2013 9:38

Vlad

Není třeba pomáhat. Váš výklad byl naprosto přesný. Jen na okraj - výplaty podílů na zisku jdou mimo mzdy a žádné omezení pro výši rozdělovaného zisku neexistuje (i kdyby to byly desítky nebo stovky milionů). Termín odvodu srážkové daně viz §38d ZDP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).