Re: Sleva na vyživované dítě
Tak jsem z toho zmatená. Dostala jsem výzvu z FÚ, když jsem tam dneska přišla, tak čtyři zaměstnankyně FÚ mně tvrdily, když je potvrzení ze školy do 26.1., tak mám nárok pouze za leden a nutí mě, abych přiznání opravila. Jak byste prosím postupovali? Děkuji moc.
Nárok na zvýhodnění je ještě 1 měsíc, který následuje po měsíci, ve kterém vykonala státnice, pokud v tomto následujícím měsíci (tedy únoru) nevykonávala od 1. do posledního dne výdělečnou činnost, ze které se odvádí pojištění nebo pokud nepobírala podporu.
můžete použít:
zákon o daních z příjmů § 35c
odst.6
Za vyživované dítě poplatníka se pro účely tohoto zákona považuje dítě, pokud je zletilým dítětem až do dovršení věku 26 let, jestliže nepobírá invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně a soustavně se připravuje na budoucí povolání; příprava na budoucí povolání se posuzuje podle zákona o státní sociální podpoře
zákon o státní socilální podpoře § 14
Soustavná příprava dítěte na budoucí povolání na vysoké škole
(1) Soustavná příprava dítěte na budoucí povolání na vysoké škole (§ 12 odst. 3) začíná nejdříve dnem, kdy se dítě stává studentem vysoké školy, a končí dnem, kdy dítě ukončilo vysokoškolské studium.
(2) Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se považuje také
b) kalendářní měsíc, v němž dítě ukončilo řádně10b) studium na vysoké škole, a dále kalendářní měsíc následující po kalendářním měsíci, v němž dítě ukončilo řádně10b) studium na vysoké škole, pokud dítě nevykonává po celý tento měsíc výdělečnou činnost podle § 10 ani nemá po celý kalendářní měsíc nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci,
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
6. 5. 2013 16:07
Dobrý den,
chtěla bych moc poprosit o radu.
Dcera ukončila vysokou školu státní zkouškou 26.01.2012.
Někde jsem se tady dočetla, že daňovou slevu na vyživované dítě si můžu uplatnit ještě i za měsíc únor 2012. Na finančním úřadě mi to nechtějí uznat, že to není možné, že je nárok pouze za měsíc leden. Nevíte prosím kde bych přesně zjistila jak je to správně? Nemůžu to pořád najít. Předem moc děkuji