Re: Jednorázové poradenství
O dohodě o PP jsem přemýšlel, ale zřejmě se právě do těch 10 tis. za měsíc nevejdu, takže by to moc výhodné nebylo, navíc nejde o žádnou závislou práci, pro kterou je dohoda o PP primárně myšlena. Řešením by samozřejmě bylo vyřídit si živnostenský list, ale vzhledem k tomu, že jde jak jsem psal čistě o jednorázovou záležitost bez výhledu na pokračování, tak by to asi nebylo ono.
Vzhledem k tomu, že zákon nikde nedefinuje, co je to faktura, těžko může někomu zakázat fakturu vystavit.
Nemusí to být zrovna faktura. Uzavřete smlouvu o poskytnutí poradenských služeb (smlouva "nepojmenovaná" podle obchodního zákoníku §269 odst.2 - aneb lze uzavírat i jiné druhy smluv než jsou ty, které jsou v ObZ výslovně vyjmenovány). Ve smlouvě popište, co přesně jim poskytnete za služby, časové rozmezí, částku atd. A uveďte tam, že příjemce (dodavatel = Vy) si částku zdaní sám.
Na základě této smlouvy si to může firma zaúčtovat jako daňově uznatelný náklad (tedy samozřejmě pokud jde o poradenství, které nějak souvisí s jejich výdělečnou činností). Nebude to daňový doklad ve smyslu zákona o dph (tam se tento pojem používá), protože DD obvykle obsahuje dph a vy zřejmě plátce dph nejste. Ale z hlediska daně z příjmů by to pro tu firmu mělo být v pořádku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
6. 5. 2013 19:29
Dobrý den,
prosím o radu, jde o jednorázové poradenství, které mám vykonat pro jednu firmu. Jde o čistě jednorázovou záležitost, která z hlediska danění spadá do příležitostných příjmů, zároveň ale částka převyšuje hodnotu 20 tisíc Kč, takže bude podléhat dani z přijmu. Problém je, že firma si potřebuje toto vykázat do výdajů kvůli daním, lze toto provést prostřednictvím nějaké smlouvy, např. smlouvy o jednorázovém poradenství nebo tak, kterou by použili jako daňový doklad? Jak jsem pochopil z jiných diskuzí, tak fakturu firmě vystavit nemohu, protože nemám živnostenský list a tedy ani IČ.
Děkuji za případné odpovědi.