Re: Jednatel, který není zaměstnanec PHM
Přestože ve smlouvě o výkonu funkce jednatele má uvedeno, že funkci vykonává bez nároku na odměnu, může služební vozidlo k jízdám souvisejícím s výkonem této funkce použít. A tedy uplatnit do daňových nákladů PHM a nárokovat DPH.
Re: Jednatel, který není zaměstnanec PHM
Přemýšlela jsem, proč jsem se vlastně na tu odměnu ptala, já jsem si to trochu popletla s cestovními náhradami. U nich platilo, že pokud má odměnu jednatele, která je považovaná z hlediska daní za příjem ze závislé činnosti, může mít cesťák.
Ale s používáním firemního auta při výkonu funkce jednatele máte pravdu, vykonává funkci jednatele a tudíž pro tento výkon používá firemní auto. S tím, jestli má nebo nemá odměnu jednatele to nesouvisí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
7. 5. 2013 13:32
Dobrý den,
prosím o radu. Jednatel, který není zaměstnancem používá služební vůz a samozřejmě účtenky PHM dává do účetnictví a uplatňuje si DPH. Dle mého názoru nemá nárok používat služební vůz a u PHM si nárokovat DPH.
Jednatel mě přesvědčuje, že je vše v pořádku a že to takto dělají i ostatní, ale já se domnívám, že to tak není.
Děkuji za Vaše odborné názory.
Zina