Re: Odměna jednatele-nástup v průběhu mě
Hledisko OSSZ: Protože sjednaná měsíční odměna je vyšší než rozhodný příjem, nejedná se o zaměstnání malého rozsahu, jednateel přihlásíte od 24.4.2013 (kód S, ZMR ne) a odvedete z každé zúčtované koruny. Kolik mu máte vyplatit z hlediska odpracovaných dnů, neporadím, snad někdo zkušený.
děkuji. ve smlouvě je jen uvedeno, že se jedná o měsíční odměnu. a protože není vázána na odpracované hodiny (jako by tomu bylo u zaměstnance), tak by tam dle mě mělo být jedno, kdy jednatel začne vykonávat funkci, na výplatu odměny by to nemělo mít vliv.. tedy za duben i další měsíce by byla shodná... nevíte někdo prosím? děkuji H.
Tohle čistě záleží na ujednání v té smlouvě. Podle mého by odměna měla být krácena. Alespoň u nás bych krátila.
Ve smlouvě je právě udána jako měsíční odměna a nic o jejím krácení za duben uvedeno není... pokud tam tedy nic ujednáno není, tak by se nekrátila, ne? Já jsem ji právě při výplatě nekrátil, protože to ve smlouvě není specifikováno..
pokud jsem pochopil, tak jste účetní, takže:
o odměně jednatele rozhoduje VH, nikoliv účetní,(i přes ty rady tady, že ten krátil, ten by taky krátil), toto vám nepřísluší. VH musí rozhodnout, zda jednatel obdrží měsíční odměnu i za několik dnů od nástupu, nebo m,u bude krácena. Zrovna tak VH rozhoduje o tom, že jednatel má např. právo 1-4 týdny v roce nevykonávat funkci a relaxovat, a přesto obdrží odměnu. Nenechte se zmást.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 5. 2013 15:51
Dobrý den,
rád bych Vás požádal o radu. Máme nového jednatele, se kterým byla uzavřena smlouva o výkonu funkce. Smlouva je platná ode dne jejího podpisu, což bylo 24.4. Sjednaná odměna je 9000/měsíc. Náleží jednateli za duben plná odměna, i když nastoupil do funkce až koncem měsíce? Přeci jen se nejedná o pracovněprávní vztah, kde by se mzda vyplácela v poměru k odpracovaným dnům.
Je tedy správně za duben odvést zdrav., soc a provést platbu odměny, jako by byla vykonávána celý měsíc, i když byla vykonávána jen pár dní?
Děkuji.