Re: Náhrada škody
Čalouníkovi vznikla škoda, jelikož použil vadnou látku a musel výrobek přečalounit znovu. Dodavatele vadné látky nemusí zajímat, zda čalounil zákazníkovi či nikoliv. Čalouník pouze prokazuje dodavateli, že látka byla vadná a jelikož ji musel vyřadit a nahradit novou, vznikla čalouníkovi škoda a požaduje náhradu takto vzniklé škody. A to i v případě, že by si zákazník nechal nově čalounit u jiného čalouníka a práci by neuhradil z důvodu vady. I kdyby jim čalouník vystavil DD s DPH, pak nemají nárok na odpočet DPH, protože čalouník jim nefakturuje za dodání zboží nebo za poskytnutí služby. Ale skutečně pouze náhradu škody, která jistě bude zahrnovat i čalounické práce vadnou látkou (škoda vznikla vyplacením mezd, souvisejících odvodů, energie apod.), ale dodavatel látky není ten, komu byla služba poskytnuta.
Jedině na základě reklamace by dodavatel vadné látky mohl vystavit ODD k původnímu DD a snížit si tím DPH na výstupu, ale to by mělo jistě dopad i na daňový náklad. Látku by musel vyřadit a účtovat o škodě. Kdežto náhrada škody, pokud plyne ze zákona (a v tomto případě tak tomu jistě je), je daňovým nákladem (§ 24 odst. 2 písm. p)).
Tolik můj pohled na věc. Snad se přidá jěště někdo jiný.
Re: Náhrada škody
I kdyby jim čalouník vystavil DD s DPH,
>>>pak nemají nárok na odpočet DPH, protože čalouník jim
>>>nefakturuje za dodání zboží nebo za poskytnutí
>>>služby.
>>>Ale skutečně pouze náhradu škody, která jistě bude
>>>zahrnovat i čalounické práce vadnou látkou (škoda
>>>vznikla
>>>vyplacením mezd, souvisejících odvodů, energie
>>>apod.),
>>>ale dodavatel látky není ten, komu byla služba
>>>poskytnuta.
>>>
>>>Jedině na základě reklamace by dodavatel vadné látky
>>>mohl vystavit ODD k původnímu DD a snížit si tím DPH
>>>na
>>>výstupu, ale to by mělo jistě dopad i na daňový
>>>náklad. Látku by musel vyřadit a účtovat o škodě.
>>>Kdežto
>>>náhrada škody, pokud plyne ze zákona (a v tomto
>>>případě
>>>tak tomu jistě je), je daňovým nákladem (§ 24 odst. 2
>>>písm. p)).
>>>
>>>Tolik můj pohled na věc. Snad se přidá jěště někdo
>>>jiný.
>>mám úplně stejný názor-jde o náhradu škody bez DPH,
>>taky bojuju s dodavateli, kteří chtějí fakturu s DPH
>Byla jsem si jista, že to mám správně bez DPH, ale
>jejich tvrzením
>mě nějak zvyklali - nemám moc zkušeností se škodama.
>Kdyby stále trvali na faktuře s DPH - můžu vystavit? Já
>odvedu a je už jejich problém, že nemají nárok na
>odpočet?
zkuste je odkázat na toto http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/cds/2012KV_KDP_2_5_2012.pdf
pokud trvají na DPH, vystavte a je to jejich problém, jak zdůvodní nárok na odpočet
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
10. 5. 2013 10:29
Dobrý den,
fakturuji dodavateli náhradu škody, která vznikla dodáním kazové potahové látky, kterou zákazník reklamoval - z toho důvodu jsme museli sedací soupravu znovu čalounit, zakoupit novou potahovou látku u jiného dodavatele. Fakturuji bez DPH - je to tak správně?