Výpověď

• (neregistrovaný)

10. 5. 2013 11:07

Dobrý den, potřebuji poradit.
    Od roku 2008 jsem zaměstnaná u bezp. agentury na pozici vrátné-recepční, v roce 2010 nástup na mateřskou dovolenou, teď bych měla nastoupit od 2.6. 2013 do zaměstnání. Od roku 2009 vstoupila v platnost vyhláška MV 16/2009, která stanovila kvalifikační požadavky pro podnikání a výkon povolání v oblasti ochrany majetku a osob. Zaměstnavatel mi dnes sdělil, že budu muset úspěšně složit zkoušky odborné způsobilosti. V případě, neúspěchu u zkoušky mi společnost bude nucena ukončit pracovní poměr ( a to z důvodu, že na moji pozici jsou tyto zkoušky vyžadovány zákonem, což chápu), mám ale i v tomto případě nárok na odstupné.
    děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 5. 2013 11:20

all (neregistrovaný)

Re: výpověď
      Domnívám se , že nemáte, protože to nebude ukončení z důvodu nadbytečnosti apod., ale z důvodu neplnění kvalifikačních předpokladů.

• 10. 5. 2013 11:46

PetraFO (neregistrovaný)

zkoušek se bát nemusíte, můj otec je skládal letos a to mu je 60 a bylo to, jak říká "v pohodě" :-))

• 10. 5. 2013 11:51

km (neregistrovaný)

>>Dobrý den, potřebuji poradit.
      >>Od roku 2008 jsem zaměstnaná u bezp. agentury na
      >>pozici vrátné-recepční, v roce 2010 nástup na
      >>mateřskou
      >>dovolenou, teď bych měla nastoupit od 2.6. 2013 do
      >>zaměstnání. Od roku 2009 vstoupila v platnost vyhláška
      >>MV
      >>16/2009, která stanovila kvalifikační požadavky pro
      >>podnikání a výkon povolání v oblasti ochrany majetku
      >>a
      >>osob. Zaměstnavatel mi dnes sdělil, že budu muset
      >>úspěšně
      >>složit zkoušky odborné způsobilosti. V případě,
      >>neúspěchu u zkoušky mi společnost bude nucena ukončit
      >>pracovní poměr ( a to z důvodu, že na moji pozici jsou
      >>tyto
      >>zkoušky vyžadovány zákonem, což chápu), mám ale i v
      >>tomto případě nárok na odstupné.
      >>děkuji
      >

>
      >Domnívám se , že nemáte, protože to nebude ukončení z
      >důvodu nadbytečnosti apod., ale z důvodu neplnění
      >kvalifikačních předpokladů.

I když mám smlouvu sepsanou ještě před tím, než vešla v platnost vyhláška?

• 10. 5. 2013 12:04

iva. (neregistrovaný)

Kdybyste byla řidič z povolání a přišla o řidičák, taky byste nedostala odstupné - protože nesplňujete kvalifikační předpoklady pro výkon povolání.
      Jestli časem někdo vymyslí zákon, že třeba účetní musí mít univerzitní vzdělání, tak někteří taky asi půjdeme na ÚP ... prostě nesplňujeme kvalifikační předpoklady - a je to naše mínus, náš problém.

• 10. 5. 2013 12:04

all (neregistrovaný)

Samozřejmě, kvalifikaci musíte plnit vždy. Zdravotní sestry také si musely doplnovat vzdělání aby mohly stávající práci vykonávat.
      Lékař taky před 30lety poslouchal miminko trychtýřem a musel si doplnit vzdělání včetně zkoušek, aby mohl vyšetřovat ultrazvukem atd. a taky měl třeba smlouvu uzavřenou před 30 lety. Bez toho by tu práci přece nemohl konat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).