Založení živnosti, co je potřeba,kde co?

• (neregistrovaný)

10. 5. 2013 16:45

Dobrý den,
    zaměstnavatel nás nutí, abychom pro něho pracovali na ŽL a já teď sháním info, co to vše obnáší? Pracuji jako účetní, ale hlavně účtuji pokladny a faktury a moc se neorientuji v oblasti OSVČ. Musí se po založení ŽL platit povinné zálohy na sociální a zdravotní pojištění? a co jsem se dívala, tak by se mi asi vyplatily výdaje paušálem, protože nevím co bych si mohla uplatnit do nákladů? a když jsou výdaje paušálem, tak se nemusí vést daňová evidence a jenom se z celkových příjmů vypočítá procentem paušál na výdaj?? A co je ještě potřeba k založení. A ještě bych se chtěla zeptat, když bych si sehnala jiný hlavní pracovní poměr třeba na zkrácený úvazek a pro nynějšího zaměstnavatele bych pracovala na ten živnostenský list, tak bych také musela plati zálohy na sociální a zdravotní pojištění - jsem nějak vedle.....
    Děkuji moc za rady a přeji hezký den

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 5. 2013 16:49

Katka2 (neregistrovaný)

Re: Založení živnosti, co je potřeba,kde
      Koukněte na jakpodnikat.cz
      tam je to vcelku srozumitelně

• 10. 5. 2013 16:51

v.e.n.d.y.

Odkaz na užitečný portál http://jakpodnikat.cz/jak-zacit-podnikani.php
      Pokud bude podnikání jako hlavní činnost, musíte platit zálohy na SP a ZP. Budete-li zaměstnána, záleží na velikosti příjmů, aby bylo podnikání považováno za vedlejší. Ano, vyplatí se Vám uplatnit výdaje % z příjmů a nemusíte vést DE.

• 12. 5. 2013 11:39

pája

a jak bude vaše práce pro firmu probíhat? budete pracovat doma, na svém PC, se svými prostředky, do firmy jen občas docházet, nebo budete dále pracovat jako dosud a pouze nebudete v PP a budete OSVČ? Pak může nastat situace, že přijde kontrola z OIP, vy nedoložíte prac.právní vztah ani zaměstnavatel a OIP vysolí pokutu jak vám, jak firmě,.´pozor na to.

• 12. 5. 2013 20:35

ondina (neregistrovaný)

Děkuji všem za info, měla jsem docházet jako dousd jen na žl. tak to se mi do toho vůbec nechce, asi budu shánět někde jinde..
      Hezký večer

• 12. 5. 2013 12:43

P.C. (neregistrovaný)

Zaměstnavatel vás nesmí k tomuto kroku nutit. Může vás však propustit...

Zajímalo by mne, jaké výhody vám nabídl? Teď ho stojíte 2x tolik, než je vaše čistá mzda. Kolik vám nabídl jako OSVČ?

Dále si uvědomte, že nemocenskou jako OSVČ v podstatě nedostanete a povinné odvody jsou v neprospěch vašeho budoucího důchodu. Výpovědní lhůta a odstupné neexistuje, dovolenou vám nikdo neproplatí atd.

Na druhou stranu, pokud jste dobrá účetní, což zatím z dotazu nevyplývá, můžete mít jako OSVČ takových zákazníků mnoho...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).