Re: nárok na PPM
Zaměstnavatele tedy má. Ptala jsem se, zda se dítě narodí do 4 let dítěte prvního, takže jestliže budou prvnímu dítěti 30.7. 3 roky a na podzim se má narodit druhé, tak to do 4 let prvního bude. V tom případě se PPM vypočítá z výdělků a odpracovaných dní ve 12ti měsících před měsícem nástupu na MD. Pokud v tomto období nebyl výdělek a ani 30 odpracovaných dní, bere se výdělek a odpracované dny předchozího kalendářního roku, pokud tam bylo aspoň 30 odpracovaných dní. Pokud ne, jde se do ještě předchozího roku až se dojde do roku, ve kterém měla výdělek a aspoň 30 odpracovaných dnů (za odpracované dny se považují i dny čerpání dovolené). Spočítá se PPM a protože se dítě narodí do 4 let věku prvního, tak se tato PPM porovná s PPM u prvního dítěte a použije se ta, která bude pro ni výhodnější.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
10. 5. 2013 22:59
Dobrý den, prosím o radu ohledně PPM. Moje známá se domnívá, že když jí skončí RD 30.7.2013 a nastoupí na PPM od 1.9.2013 s druhým dítětem, tak má nárok na výší PPM jako u prvního dítěte,před tím pracovala asi 5 let po škole. Od 31.7. do 31.8. by byla na nemocenské. Můžete nám prosím poradit, jak se PPM vypočítá, já si myslím, že musí odpracovat 270 dnů, aby měla nárok na PPM. Děkujeme za odpověď.