Trvalý PP a dohoda o provední práce

• (neregistrovaný)

12. 5. 2013 22:03

Dobrý den, chtěla bych poprosit i info, jaký je v tom rozdíl. Mám 2,5 roku před důchodem a zaměstnavatel mi chce dát výpověd,že končí a že budu zřejmě pracovat u jiného na dohodu.Co to pro mě znamená? Nebo co byste mi mohli v mé situaci doporučit nebo poradit? Moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 5. 2013 0:26

P.C. (neregistrovaný)

Re: trvalý PP a dohoda o provední práce
      1) Pokud zruší vaše pracovní místo z důvodu reorganizace, máte nárok na odstupné. Nesmíte ovšem souhlasit s výpovědí dohodou.
      2) U práce na dohodu se zajímejte o jakou dohodu se jedná. Může jich být více druhů - Dohoda o provedení práce, Dohoda o pracovní činnosti. Důležité je hlavně vědět, zda se z té vaší dohody bude platit sociální a zdravotní pojištění a jak se vám započte při výpočtu důchodu.

• 13. 5. 2013 8:06

xy5

Re: trvalý PP a dohoda o provední práce
      >>Dobrý den, chtěla bych poprosit i info, jaký je v tom
      >>rozdíl. Mám 2,5 roku před důchodem a zaměstnavatel mi
      >>chce dát výpověd,že končí a že budu zřejmě pracovat u
      >>jiného na dohodu.Co to pro mě znamená? Nebo co byste
      >>mi mohli v mé situaci doporučit nebo poradit? Moc
      >>děkuji
      >1) Pokud zruší vaše pracovní místo z důvodu
      >reorganizace, máte nárok na odstupné. Nesmíte ovšem souhlasit s
      >výpovědí dohodou.

s výpovědí dohodou opravdu nesouhlaste, protože je to nesmysl

>2) U práce na dohodu se zajímejte o jakou dohodu se
      >jedná. Může jich být více druhů - Dohoda o provedení
      >práce, Dohoda o pracovní činnosti. Důležité je hlavně
      >vědět, zda se z té vaší dohody bude platit sociální a
      >zdravotní pojištění a jak se vám započte při výpočtu
      >důchodu.

pokud zam-tel končí, měl by Vám dát výpověď (nárok na odstupné)
      půjdete na ÚP a tam budete dostávat podporu v délce 11 měs. (ne ale v prvních měsících, to vám pokryje vyplacené odstupné)
      pokud nebudete brát podporu v nezam., můžete jít pracovat na DPP - takže to můžete jít pracovat k tomu novému zam-teli
      DPP je do 300 hod./rok, pokud byste byla vedena na ÚP, pak byste si mohla vydělat do 4tis. Kč/hr./měs. a byla byste pojištěna jak na zdrav. poj., tak by se Vám tato doba započítávala do důchodu
      pokud byste si chtěla přivydělat k evidenci na ÚP, pak je Vaší povinností nejpozději v den nástupu na dohodu tuto dohodu předložit na svém ÚP a potom měsíčně dokládat příjmy
      podrobnosti zjistíte na ÚP
      pokud máte 2,5 r. do důchodu, tak se tato doba dá dobře překonat, příp. se můžete zajímat i o předčasný důchod

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).