Re: Patří záloha do obratu pro DPH?
Vendy zálohy do obratu DPH nepatří, je to samostatný zákon.
Nicméně dotaz zavání "obcházením zákona" - budete skutečně schopen prokázat uskutečnění.
Nedávno jsme viděla "zpětnou " registraci, vždy když se přiblířili k obratu, tak zalořili nové s.r.o - stejná činnost - a fu sečetl obraty těchto společností a doměřil
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
13. 5. 2013 10:53
Na tuto otázku dostávám mezi přáteli poměrně často odpověď "ne," jako že nepatří, ale též přibližně stejně často "ano," jako že i zálohu je třeba do obratu započítat. V § 4a odst. 1) zákona č. 235/2004 se píše, že obratem se rozumí "souhrn úplat ..., které osobě povinné k dani náleží za USKUTEČNĚNÁ plnění ..." Z toho usuzuji, že záloha do obratu nepatří, ale že se do něho promítne až po vystavení faktur za dílčí uskutečněná plnění. Představuji si to tak, že když např. vystavím zálohovou fakturu na na 1.100.000 Kč za celé dílo a potom budu vystavovat faktury za dílčí etapy (=uskutečněná plnění) do výše 83.000 Kč měsíčně, že se nebudu muset registrovat. Mám pravdu? Přivítal bych názor někoho, kdo má praktické zkušenosti v tomto oboru. Jsem OSVČ, neplátce daně a vedu daňovou evidenci.
V případě, že se nemýlím a mám pravdu v tom, že zálohu v mém případě nemusím započítat do obratu, mám další odvozenou otázku. Mohu založit dva účty, jeden pro zálohové platby (které se do obratu počítat nebudou) a druhý pro úplaty za uskutečněná plnění? Získal bych tím lepší přehled.
Děkuji předem za Vaše odpovědi. ,