Re: DPP - podepsání růžového prohlášení
Moc tomu nerozumím. Pracovníci podepsali prohlášení, přestože měli podepsáno jinde? Pracovníci jsou důchodci a nemají nárok na slevu a přesto jim byla uplatněna? Strhli jste pracovníkům daň ze mzdy a neodvedli jste ji FÚ?
Zkuste upřesnit problém.
Na to, proč zpracovává mzdy fakturantka místo mzdové účetní se raději neptám.
Vysvětlete, v čem podle vás spočívá průšvih. Jinak - pokud nemají podepsáno prohlášení jinde a nebyli 1.1.2013 důchodci, pak je v pořádku, že podepsali prohlášení, byla uplatněna sleva a tudíž nebyla odvedena daň
>>>>>Prosím o odpověď.
>>>>>Máme pracovníky na Dohodu o provedení práce s částkou
>>>>>do 10000 Kč.
>>>>>Naše "chytrá fakturantka", která zpracovává mzdy,
>>>>>tvrdila, že je třeba podepsat růžové prohlášení, to
>>>>>znamená je tam odpočet na poplatníka 2070 Kč a tím
>>>>>pádem se
>>>>>neplatí žádná daň ve výši 15%.
>>>>>
>>>>>Nesouhlasila jsem, ale opak je pravdou.
>>>>>Jak nyní napravit totální "průšvih", když nebyla daň
>>>>>15 % odvedena a je podepsáno růžové prohlášení.
>>>>>
>>>>>Poradíte mi někdo jak z toho ven? Samozřejmě
>>>>>bezbolestně a bez pokuty.
>>>>>
>>>Taky nechápu, proč je to průšvih.
>>Vysvětlete, v čem podle vás spočívá průšvih. Jinak -
>>pokud nemají podepsáno prohlášení jinde a nebyli
>>1.1.2013 důchodci, pak je v pořádku, že podepsali
>>prohlášení, byla uplatněna sleva a tudíž nebyla
>>odvedena daň
>
>Problém je v tom, že dotyčné osoby jsou důchodci od
>roku 2011.
>
V původním dotazu jste nepsala, že jsou to důchodci. Důchodce samozřejmě prohlášení podepsat může, je to jeho právo. To, že letos nemá nárok na slevu na poplatníka, neznamená, že nemůže mít zálohovou daň a uplatnit si třeba jiné slevy. Naopak já doporučuji důchodcům prohlášení podepsat, protože pokud nepodepíšou a budou mít během roku někdy příjem nad 5000,- v měsíci, budou mít povinnost podávat DP, což je většině lidí nepříjemné.
Bude potřeba přepočítat daně, co nejdříve poslat rozdíl na FÚ a po zaměstnancích to vymáhat. Jestli se bude jednat o velké částky, můžete srážet postupně. Pokud už nejsou vašimi zaměstnanci, je pravděpodobné, že už to nikdy neuvidíte.
Trochu tomu nerozumím.
Je to samozřejmě náš zaměstnanec důchodce a není s ním problém, tady jde spíše o to, že má běžně příjem hrubého 10000. "Kolegyně" mu zadala do systému 2070 na poplatníka. Proč musí podávat DP, někdo mi napsal, že nemusí.
Tak teď jsem z toho vážně zmatená.
Díky za odpověď.
Děkuji za reakci, na to, proč zpracovává fakturantka mzdy, je jednoduchá odpověď, je to dcera majitele (osoba, bez vzdělání) a nerozumí tomu, ale bohužel, takto jsou nastavená pravidla. Musí vědět, kdo kolik má peněz a jak s kým pěkně "vydrbat", aby dostali co nejméně a rodina co nejvíce.
Jde o to, důchodci podepsali růžové prohlášení, jejich mzda je do 10000, přesně 9999. Vysvětlovat "blbečkovi" co je špatně, je hodně špatné. Já jsem neustále tvrdila, že růžové prohlášení je tabu a mají klasickou daň 15% a tečka, přes toto nejede vlak.
Bohužel, u této firmy jezdí vlak přes všechno.
Tak je to přesně, strhli jsme daň, ale neodvedli, neboť bylo podepsáno růžové prohlášení, které být odepsáno nemělo. Figuruje tam 2070 odpočet na poplatníka.
Nemám už sílu něco vysvětlovat, co je špatně.
Prý můžu být ráda, že mám práci. Tak to se špatně dělá v takové firmě.
Co dál, poradíte?
Díky
ale to platí až od letošního roku, ještě loni nárok na slevu důchodci měli. Takže podle mého názoru ta fakturantka chtěla pro ty důchodce větší příjem (daň platí oni, ne zaměstnavatel), jenom nepostřehla, že od letošního roku důchodci slevu na dani nemají. Ale je dobře, že podepsané prohlášení mají, mohou uplatnit třeba životní pojištění, penzijní, úroky...
Už několikrát vám odpověděli, že musíte u starobních důchodců, kteří pobírali důchod 1.1.2013 opravit slevu na poplatníka, tedy opravit mzdy a daně ihned odvést na FÚ, to, že mají prohlášení podepsané je pro ně podstatné v tom, že nebudou muset podávat za rok 2013 daňové přiznání. Při nepodepsaném prohlášení by povinnost podávat přiznání měli, protože mají příjem nad 5000,-/měsíc.
Děkuji všem za "vydatné a plodné odpovědi".
Už nyní v květnu vím, že dotyčný důchodce nebude nic uplatňovat, je to SPOLEČNÍK. Nedá se zde do diskuze vypsat vše, co má člověk na jazyku, ani to nejde.
To znamená, že od každého z Vás si vezmu "něco".
Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
13. 5. 2013 18:37
Prosím o odpověď.
Máme pracovníky na Dohodu o provedení práce s částkou do 10000 Kč.
Naše "chytrá fakturantka", která zpracovává mzdy, tvrdila, že je třeba podepsat růžové prohlášení, to znamená je tam odpočet na poplatníka 2070 Kč a tím pádem se neplatí žádná daň ve výši 15%.
Nesouhlasila jsem, ale opak je pravdou.
Jak nyní napravit totální "průšvih", když nebyla daň 15 % odvedena a je podepsáno růžové prohlášení.
Poradíte mi někdo jak z toho ven? Samozřejmě bezbolestně a bez pokuty.
Děkuji