Re: Neschopenka-mzdovky
Bohužel, pokud nenahlásil nadřízenému nebo bezpečákovi, že utrpěl v práci úraz, pak nelze posoudit, že se jednalo o pracovní úraz. Ani žáden ze zaměstnanců není svědkem jeho úrazu?
Snad provádíte školení bezpečnosti práce a zaměstnanec je proškolený o svých povinnostech, že je pracovní úraz povinen hlásit.
I.Třeba měl popito - alkohol a proto to nehlásil, ale teď je to už jen pouhá spekulace. II. jestli pracoval sám a nikde žádný svědek to pak jako zaměstnavatel budete mít velký problém. Na Vás bude prokázat, že se nejedná o pracovní úraz, jinak máte problém, protože nejpozději do 5.5.2013(tj.do 5dní následujícího měsíce) jste měli POVINNOST toto oznámit na pojišťovnu zaměstnance zasláním záznamu o úrazu,na insp.práce také
A neměl by naopak zaměstnanec prokázat, že se mu to stalo v práci?
Třeba tím, že by to ihned nahlásil zaměstnavateli? Takhle by každý zaměstnanec mohl klidně lékaři říci, že se mu jakýkoliv úraz stal v pracovní době a zaměstnavatelé by nedělali nic jiného, než prokazovali opak i když nevím jak.
§ 106 odst. 4 ZP
h) bezodkladně oznamovat svému nadřízenému vedoucímu zaměstnanci svůj pracovní úraz, pokud mu to jeho zdravotní stav dovolí, a pracovní úraz jiného zaměstnance, popřípadě úraz jiné fyzické osoby, jehož byl svědkem, a spolupracovat při objasňování jeho příčin,
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
14. 5. 2013 6:50
Dobrý den,prosím o radu.Zaměstnanec je nemocný od 24.4.(23.4.poslal SMS,že jde k lékaři)pak už se neozval ani na tel.nereagoval.1.5. poslal po sestře neschopenku s žádným vysvětlením.Bohužel až včera při výplatách jsem se všimla,že je na nesch.vyznačen prac.úraz.Za-nec nikomu nic neřekl,nic nebylo sepsáno,a nikdo o ničem neví.Asi po 10ti telefonátech mi zvedl telefon a když jsem mu vysvětlila,že pokud se mu to stalo v práci,měl to okamžitě nahlásit a sepsat,sdělil,že mu to nikdo neřekl.Jak mám toto řešit.Předem děkuji.