Re: II. pilíř prosím o radu
>>Dne 28.2.2013 byla uzavřena smlouva o důchodovém
>>spoření,13.3.2013 byla podána žádost o registraci
>>spec.FÚ,
>>nabytí PM 1.4.2013. Ze které výplaty má být první
>>srážka? Moc děkuji za radu.
>
>Smlouva nabývá účinnosti prvním dnem kalendářního
>měsíce bezprostředně následujícího po měsíci, ve kterém
>rozhodnutí, na jehož základě došlo k registraci, nabylo
>právní moci.
>Chápala bych, že první srážka bude za měsíc květen.
to je chybně, také jsem si to tak myslela, ale nabytí je již za duben, tak první srážka za dubnové mzdy. řešila jsem to všude, nikdo nic nevěděl a ted nám hrozí pokuta, na to jsou rychlíci.
>
Všude se píše o registarci a účinnosti ale nikde ve kterém měsíci nebo za který měsíc poprvé srazit. Je to mazec. Díky.
>>>Dne 28.2.2013 byla uzavřena smlouva o důchodovém
>>>spoření,13.3.2013 byla podána žádost o registraci
>>>spec.FÚ,
>>>nabytí PM 1.4.2013. Ze které výplaty má být první
>>>srážka? Moc děkuji za radu.
>>
>>Smlouva nabývá účinnosti prvním dnem kalendářního
>>měsíce bezprostředně následujícího po měsíci, ve
>>kterém
>>rozhodnutí, na jehož základě došlo k registraci,
>>nabylo
>>právní moci.
>>Chápala bych, že první srážka bude za měsíc květen.
>>
>Já si ty "poučky" čtu stále dokola a už se mi to
>plete. nechci to srazit pozdě. Je první kdo si to udělal..
>Takže se to srazí zpětně jako ostatní odvody..za
>květen v červnu. Děkuji.
ale ted musíte za duben strhnout,
taky jsem si myslela že to mám správně a ouha,hned mě volali
>
Když nabylo právní moci 1.4., účinnost je od 1.5.
Právní moc je tam z toho důvodu, že penzijní společnost převezme elektronicky např. 28.3. a zaměstnanec až 6.4. (dodejka do vl. rukou). Právní moc 6.4., účinnost 1.5., zúčtovat poprvé ve mzdě za 05/2013, odvod do 20.6.2013, ve stejném termínu i el. hlášení.
Zaměstnanec navíc ještě dostane další lejstro, kde bude datum nabytí právní moci a to Vám dopíše - používáte-li ho - na nepovinný tiskopis "Oznámení poplatníka o účasti na DS"
Tak jsem to taky pochopila, proto jsem psala, že první splátka bude za květen, ale p. sss napsala : to je chybně, také jsem si to tak myslela, ale nabytí je již za duben, tak první srážka za dubnové mzdy. řešila jsem to všude, nikdo nic nevěděl a ted nám hrozí pokuta, na to jsou rychlíci.
to souhlasím, hlavně ted vypadám jako blbec před zaměstnance, protože i na školení ním říkali o tom následujícím měsíci,když jsem volala na spec.finančák, tak mě nikdo neporadil.tak zaplatím penále, ale komise to řeší již měsíc a neustále vyslýchají zaměstnance, ten je samozřejmě naštvaný, nenávidím II.pilíř :-)
A jak se spec. finančák staví k § 9 odst. 9 - "Smlouva o důchodovém spoření je zaregistrována s účinností k prvnímu dni kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, ve kterém rozhodnutí, kterým byla tato smlouva zaregistrována, nabylo právní moci."
Čím argumentují? Jakým paragrafem?
zaměstnanec by měl dát zaměstnavateli tento nebo podobný tiskopis OZNÁMENÍ poplatníka daně z příjmů ze závislé činnosti a z funkčních požitků o účasti na důchodovém spoření
tam si sám vyplní:
Rozhodnutí o registraci mé první smlouvy o důchodovém spoření nabylo právní moci dne …................................…. .
Dle § 9 odst. 9 zákona o důchodovém spoření jsem účastníkem od prvního dne měsíce následujícího po měsíci, ve kterém
uvedené rozhodnutí nabylo právní moci,
tj. od 1. ......................................…..
zaměstnavatel potom jenom potvrdí převzetí
tak že pokud zaměstnanec napsal, že nabylo právní moci 1.4.2013
tak nemůže být napsáno, že je účatníkem spoření od 1.4.
A co se stane, když pojištěnci VZP pošlete pojistné třeba na ZPMV ještě předtím, než se stane jejím pojištěncem?
Možná by stálo za to oslovit penzijní společnost, u které má zaměstnanec uzavřenou smlouvu a zeptat se, jak a kam společnost sraženou částku připíše v situaci, když ještě smlouva "neplatí".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
14. 5. 2013 11:03
Dne 28.2.2013 byla uzavřena smlouva o důchodovém spoření,13.3.2013 byla podána žádost o registraci spec.FÚ, nabytí PM 1.4.2013. Ze které výplaty má být první srážka? Moc děkuji za radu.