Re: kontrola FÚ a podání vysvětlení
jen někde slyším kniha jízd a už je mi špatně :-)
dělala jsem to jednomu zadarmo a už nikdy víc..dostat z něj stavy kilometrů byl velký problém,takže to dopadlo tak,že jsem to psala od stolu.upozorňovala jsem ho,uháněla,ale bez výsledku.je mi jasný,že kdyby přišla kontrola z fú,něco by našli..tak jsem s knihou jízd přestala,natvrdo jsem mu sdělila,ať si to píše sám...už ani za peníze bych to nedělala.
Za knihu jízd si zodpovídá podnikatel, těžko můžete tušit, kde byl, na jakém jednání, atd.
Za inventarizace si také odpovídá podnikatel.
Skladovou evidenci pouze za úplatu a z připravených podkladů, za které si podnikatel odpovídá.
Neexistuje "nějak to udělejte" a navíc ještě zadarmo. On také nepodniká "jako charita", také chce za odvedenou práci odměnu.
děkuji za potvrzení mé doměnky, mám malé děti a proto strávím čas raději s nimi, než abych zadarmo zpracovávala sklad, za který by mi stejnak nikdo neřekl ani "díky"... :-)
Míšo, také bych byla raději se svým dítětem, ale někdy se prostě člověk
takovým záležitostem nevyhne. Já jsem třeba převzala mzdy a nejsou k dispozici mzd.listy za 2 roky, musím je prostě udělat z měsíčních přehledů.
Radost z toho nemám, ale co nadělám ...
jj to máte svatou pravdu, ale pokud mě za to OSVČ nechce zaplatit, tak jeho problém... a to je sklad, kde je ročně cca 1000 dokladů... kdyby to bylo málo dokladů, tak si ten sklad sama udělám, ale jen ta skladová evidence by mi zabrala tak měsíc a to by byla práce zadarmo.. jak psala "alen1" - nejsme charita :-)
To je vždycky kámen úrazu - knihy jízd a sklady. Jak to tak čtu, tak do budoucna budu upozorňovat a upozorňovat. On si podnikatel myslí, že když se vede DE nebo se v účetnictví účtuje způs. B, tak že nemusí být
vedena žádná skladová evidence. Na konci roku se napíše stav skladu, tak aby to nějak vyšlo. A kniha jízd je velice nepopulární, ale většinou to
není záležitost účetní, naštěstí.
Určitě si dám víc pozor na vedení skladu, už v minulosti se mi osvědčilo, že jsem podnikatele v zakázkové výrobě tlačila k přiřazování materiálu a služeb k jednotlivým zakázkám - poslechl a při kontrole nebyl žádný problém.
Teď řeším problém s neexistující evidencí drobného majetku - nedovedu
si představit, že bych to měla dohledávat x let zpět - špatný systém účtování, staré roky jsou bůhvíkde. Přitom vím, že to potřebuju - kvůli
uplatňování nákladů na opravy apod. Asi to budu muset vyřešit fyzickou inventurou - co se najde, napíšu do operativní evidence bez ocenění.
Vidím, že zkrátka musíme vzít v úvahu fakt, že to funguje tak, že podnikatel, pokud má k něčemu dojít, všechno hodí na účetní ...
I když je chyba na jeho straně, bohužel.
Je to smutné.
Jsem zaměstnankyně - účetní, knihy jízd má také dělat manželka majitele
(ještě jsem je neviděla, pochybuju, že existují a pokud ano, pochybuju, že jsou v pořádku - návaznost na odprac.hodiny z docházky, čerpání PHM) a skladová evidence se vede tak, že se na konci roku "nějak" opraví konečné stavy v PC podle skutečných inventur (udělají se chybějící příjemky a výdejky, inventurní rozdíly nejsou žádné).
Chci zkusit něco udělat alespoň do jisté míry s tou skladovou evidencí, co se týká knih jízd, do toho se nepohrnu, ani bych na to neměla čas ..
Pane Drbale, ono jde někdy o to, aby kniha jízd souhlasila na čerpání PHM, většinou je to záležitost majitelů firmy.
Jinak samozřejmě máte pravdu, pro řidiče toto není problém ...
Já vždycky říkám: kdo chce jezdit autem, ať si píše knihu jízd sám (rozuměj osobním firemním autem).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
15. 5. 2013 23:22
Dobrý den,
zpracovávám PÚ pro jednoho OSVČ, kterému nyní proběhla kontrola na DPFO a DPH. Co se týče účetnictví, tak tam nebyl s ničím problém, neměli na nic námitky. Ale FÚ požaduje po OSVČ vyjádření na pár věcí, na které jsem již v minulosti OSVČ upozornila - např. vklady OSVČ, kniha jízd nebo skladová evidence - knihu jízd a skladovou evidenci jsem OSVČ nabídla, že za úplatu povedu, ale bylo mi sděleno, že mu toto zpracuje manželka (spolupracující osoba) a mě za to nebude platit. Takže mi ke konci roku odevzdal vždy knihu jízd a konečný stav skladů. Nicméně jak v knize jízd, tak v evidenci skladů našel FÚ rozdíly a OSVČ musí podat vysvětlení. Bohužel je nyní OSVČ na mě naštvaný, že pokud bych byla dobrá účetní, tak by vše proběhlo v pořádku a bez jakéhokoliv podání vysvělení, že jsem mu měla překontrolovat (samozřejmě zadarmo) jak skladovou evidenci, tak knihu jízd ještě předtím než byla provedena kontrola a na možné rozdíly ho upozornit. Samozřejmě už vyhrožuje, že pokud mu FÚ neuzná nějaký doklad (který špatně "obhájí"), takže po mě bude požadovat náhradu, i když ve smlouvě toto nemáme uvedeno. Ale už teď se cítím nanic jen z toho důvodu, že vím, jak o mě - jako o účetní - bude mluvit....
Jak to máte se svými klienty vy? Konkrétně s evidencí knihy jízd a skladové evidence? Děláte to automaticky nebo také za úplatu, jak jsem chtěla provést já?
Děkuji za názor