Kontrola FÚ a podání vysvětlení

• (neregistrovaný)

15. 5. 2013 23:22

Dobrý den,

zpracovávám PÚ pro jednoho OSVČ, kterému nyní proběhla kontrola na DPFO a DPH. Co se týče účetnictví, tak tam nebyl s ničím problém, neměli na nic námitky. Ale FÚ požaduje po OSVČ vyjádření na pár věcí, na které jsem již v minulosti OSVČ upozornila - např. vklady OSVČ, kniha jízd nebo skladová evidence - knihu jízd a skladovou evidenci jsem OSVČ nabídla, že za úplatu povedu, ale bylo mi sděleno, že mu toto zpracuje manželka (spolupracující osoba) a mě za to nebude platit. Takže mi ke konci roku odevzdal vždy knihu jízd a konečný stav skladů. Nicméně jak v knize jízd, tak v evidenci skladů našel FÚ rozdíly a OSVČ musí podat vysvětlení. Bohužel je nyní OSVČ na mě naštvaný, že pokud bych byla dobrá účetní, tak by vše proběhlo v pořádku a bez jakéhokoliv podání vysvělení, že jsem mu měla překontrolovat (samozřejmě zadarmo) jak skladovou evidenci, tak knihu jízd ještě předtím než byla provedena kontrola a na možné rozdíly ho upozornit. Samozřejmě už vyhrožuje, že pokud mu FÚ neuzná nějaký doklad (který špatně "obhájí"), takže po mě bude požadovat náhradu, i když ve smlouvě toto nemáme uvedeno. Ale už teď se cítím nanic jen z toho důvodu, že vím, jak o mě - jako o účetní - bude mluvit....
    Jak to máte se svými klienty vy? Konkrétně s evidencí knihy jízd a skladové evidence? Děláte to automaticky nebo také za úplatu, jak jsem chtěla provést já?
    Děkuji za názor

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).