Prodej podílu - zeměď.půda

• (neregistrovaný)

16. 5. 2013 12:25

Jsem 3/4 ideálním vlastníkem pole a dozvěla jsem se, že mně zbylí spoluvlastníci, aniž by mě obeslali či jakkouli jinak nabídli své podíly k odkupu,prodali zbývající 1/4 podíl.Může mně,prosím někdo poradit co mám dělat jak postupovat, abych tomu zabránila?Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 5. 2013 14:38

Kara (neregistrovaný)

Re: Prodej podílu - zeměď.půda
      Komu ten svůj podíl prodali? Pokud osobě blízké, nemusí dojít k nabídce Vám. Jinak:
      http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/224487-prodej-idealni-poloviny-domku-ci-pozemku-ponekud-tvrdy-orisek/

nebo

http://www.malepenize.cz/2012/06/01/pripad-prodej-nemovitosti-kde-jsou-dalsi-spoluvlastnici.html

• 17. 5. 2013 12:00

Podvedená Dana (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď.

Jako nový vlastník naskočil FP Bionova - rok existující firma.

• 17. 5. 2013 15:26

Kara (neregistrovaný)

Řiďte se tím, co je napsáno v jednom z těch článků:
      "V praxi to tedy znamená, že prodat svůj ideální podíl na nemovitosti můžete až poté, co je učiněna nabídka všem spoluvlastníkům. Nabídka se jim musí učinit písemně a musí se v ní stanovit všechny podmínky koupě. Na její využití (pokud se ve smlouvě s vámi nedohodli jinak) mají dva měsíce.
      V případě, že nabídku na vykoupení podílu spoluvlastníkům neuděláte, je převod nemovitosti učiněn v rozporu se zákonem a prodávající vystavuje rizikům soudních sporů nejen sebe, ale zejména kupujícího, neboť kupujícímu jako nabyvateli spoluvlastnického podílu vzniká na základě výzvy oprávněného spoluvlastníka povinnost nabídnout mu podíl ke koupi za podmínek, za kterých sám tento spoluvlastnický podíl získal.
      Prodat celou nemovitost proti vůli spoluvlastníků a zpětně je vyplácet není možné. Bez ohledu na to, jak veliký váš podíl je."
      Tomu rozumím tak, že jestliže Vám spoluvlastníci neučinili písemnou nabídku, jestli nechcete jejich podíl odkoupit a obešli Vás a za Vašimi zády prodali svoji ideální 1/4 pole té firmě, byl převod v rozporu se zákonem a Vy máte právo vyzvat tu firmu, aby Vám nabídla tu 1/4 ke koupi za ty peníze, za které je koupila ona.
      Nenechte to plavat, ale asi se budete muset obrátit na nějakého právníka, aby Vám to sesumíroval i s odkazy na zákon a §.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).