Re: Prac. poměr na d. určitou a těhotens
7 dnů je ochranná doba po skončení pracovního poměru, kdy vám lékař neschopenku musí vystavit, abyste měla nárok na nemocenské dávky, nebudete mít jenom nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele v prvních 21-ti dnech, protože už zaměstnavatele mít nebudete
Pokud se půjdete zaregistrovat na ÚP a teprve potom onemocníte, tak Vám lékař neschopenku vystaví, pokud Vás uzná nemocnou. Pokud Vám ji vystaví do 7mi dnů od skončení prac. poměru, budete mít od 22. dne nárok na nemocenské dávky a ÚP Vám nebude vyplácet podporu.
Kdybyste ale omarodila už květnu a nemoc trvala i po skončení prac. poměru, tak byste se nemohla jít na ÚP zaregistrovat.
Když se nejdříve zaregistrujete na ÚP a pak do 7 dnů omarodíte, budete pobírat podporu do 21.dne a potom budete mít nárok na nemocenské dávky.
Tak já jsem v dotazu nikde zmínku o zdravotním stavu, neviděla, tak že nevíte, jaký je. Ale předpokládám, že pokud jí přímo na ÚP radili, aby šla k lékaři, tak pravděpodobně je tam se svým zdravotním stavem, vzhledem k možnostem hledání zaměstnání , narozdíl od tohoto fora, seznámila. Nakonec tady nikomu do jejího zdravotního stavu nic není, že? To je věcí lékaře a tazatelky.
Souhlasím s vámi, teď už musíte jenom zjistit ty sakramentské úředníky, kteří paní k tomu nabádali, protože tady nikdo nikoho k PN nenabádal, tady už byly jenom odpovědi na dotaz, zda je to možné a zda měli úředníci pravdu. A na rady to tu je, že?
Sama víte, že kdyby budoucí maminka byla opravdu nemocná, tak se nebude vyptávat a úředníci na úřadě jí radit - běžela by k doktorovi ihned, bez ohledu na to, zda je to výhodné.
Pokud se ptá kdy k lékaři , je jasné, že je to spekulace. Nebo by byste snad ohrozila své nenarozené dítě a nešla k lékaři, kdybyste měla potíže a místo toho debatovala na fóru, kdy tam jít "aby se nepřipavila o nějaké dávky "?
Tak aspoň ze mě nedělejte blbce, všichni zde víme, o co jde. Opravdu nemocný člověk , zvláště budoucí maminka , na nic nečeká a běží k lékaři. Ale klidně balamuťte sama sebe, i když myslím, že sama dobře víte, která bije.
Slovo blbec, jste použila vy, já a další jsme odpověděly jenom na dotaz a balamutit se opravdu nemíním, protože je mi to šumák. Jestli je paní nemocná nebo není je její věc a lékaře, který o vystavení PN bude případně rozhodovat. To je odpovědnost jeho a ne naše. Stejně tak je věcí paní o čem se s úřednicemi bavila. Spekulacemi se zabývat nehodlám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
16. 5. 2013 15:17
Dobrý den, 31.5.13 mi končí prac. poměr který trval od 4.5.2012 a jsem ve 3 měsíci těhotenství (termín porodu kolem 25.11). Jak mám dále postupovat? Na sociálce mi řekli, že se mám nejprve nahlásit na ÚP aby za mě bylo hrazeno pojištění a hned na to ještě v ochranné době 7mi dní po ukončení posl. zaměstnání požádat lékaře o neschopenku aby mi prvních 21 dní byly vypláceny dávky v nezaměstnanosti a od 22 dne nemocenská. Ale na tomto fóru jsem se dočetla, že při evidenci na ÚP mi lékař neschopenku nenapíše. Prosím poraďte mi postup, abych se nepřipravila o nějaké dávky, když teď budu bez práce. Děkuji