Nikoliv ...
Příjem je příjem ... tj. veškeré přijaté úplaty z podnikání ...
Ve vašem případě je příjem 8.000 Kč a paušální výdaj je 80 % z příjmů (čili 6.400 Kč) - základ daně by pak byl 1.600 Kč
Pokud evidujete příjmy a výdaje jen paušálem z příjmů, tak skutečné výdaje již neevidujete a ani s nimi nikde nepočítáte.
Takže chcete říci, že když bych k tomu ještě namontoval kotel a vzal si za práci pár tisíc, tak bych byl vlastně nakonec ve ztrátě, protože by se počítalo, že náklady byly "jen" 80% a ve skutečnosti by byly třeba 95% celkové ceny ? To znamená, že se odpisový systém vyplatí jen těm řemeslníkům, kde většinu nákladů netvoří materiál... Takže asi budu muset evidovat všechny příjmy a výdaje a neřešit to odpisem, protože u větších zakázek by se mi stalo, že materiál bude víc jak 80% nákladů...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
17. 5. 2010 13:17
Dobrý den,
začal jsem podnikat a rád bych vedl odpisy formou procenta (u řemeslníka je to 80% z příjmu). Ovšem tím "příjem" se myslí čístý zisk ? Například nakoupím trubky za 5000 Kč, za instalaci včetně nákladů si zaúčtuji 8000 Kč, tedy můj čistý zisk za práci je 3000 Kč (nepočítám náklady na dopravu atd). Tudíž v účetnictví budu mít fakturu za nákup zboží -5000 Kč, prodej zboží +5000Kč a +3000 Kč za práci. Odpisovat tedy budu 3000*0.8 = 2400Kč a daň zaplatím jen z 800 Kč ?
Děkuji