Re: Ukončeni pracovního poměru
Ukončení PP dohodou je o tom, že se zaměstnavatel a zaměstnanec dohodnou na určitém datu, ke kterémmu bude PP ukončen. Pokud se dohodnou, že PP bude ukončen sobotou, pak PP končí sobotou. S datem ukončení musí souhlasit obě strany, zaměstnanec i zaměstnavatel.
Ne, jen že je to celé špatně a že budou potíže i s OSSZ, ale to nevadí, já si velmi cením Vaší odpovědi, 3 roky jsem se v personalistice nepohybovala, nebyla jsem si jistá.Opravdu moc děkuji za Vaši reakci.
>>Hezký den přeji, chtěla bych poprosit o radu:mohu
>>ukončit PP na základě Rozvázání pacovního poměru
>>dohodou
>>dle §49 k poslednímu v měsící, ačkoliv ten připadá na
>>sobotu? Kolegyně tvrdí že ne, že k poslednímu
>>pracovnímu dni v měsíci, jinak že bude muset odvolat
>>uzávěrku.
>>Do tohoto však "nevidím" a proto budu opravdu ráda,
>>když mi poradíte.Mnohokrát děkuji za laskavost.
>
>Ukončení PP dohodou je o tom, že se zaměstnavatel a
>zaměstnanec dohodnou na určitém datu, ke kterémmu bude
>PP ukončen. Pokud se dohodnou, že PP bude ukončen
>sobotou, pak PP končí sobotou. S datem ukončení musí
>souhlasit obě strany, zaměstnanec i zaměstnavatel.
Já pracovala ve velké firmě a naše personální ředitelka tvrdila přesně to samé. Takže PP se ukončovaly vždy během týdne, nikov o víkendu. Prý by to opravdu vrátily z OSSZ, jelikož pracovní týden je u nás od pondělí do pátku. Takže pokud někomu končila RD např. v neděli 30, tak se dohoda sepsala k pátku 28. Ale myslí, že jde spíš o to, že ze soc se musí odhlásit poslední pracovní den.
podle zákona o nemocenském pojištění
§ 10 Vznik a zánik pojištění zaměstnanců
(1) Pojištění vzniká zaměstnanci uvedenému v § 5 písm. a)
bodě 1 dnem, ve kterém nastoupil do práce, a zaniká dnem skončení pracovního poměru;
tak že pokud PP končí v sobotu, neděli i svátek, tak tím dnem zaniká i pojištění, narozdíl od počátku pojištění, zam je to ne dnem, kdy je počátek PP, ale kdy skutečně nastoupil do práce
Souhlasím, jen ještě upřesním to pojištění od skutečného nástupu do práce: Pokud je začátek PP např. v neděli, která je jeho nepracovním dnem a on začne pracovat až v pondělí, pak je počátek pojištění od pondělí. Pokud je ale začátek PP v pondělí a toto je státním svátkem, je počátek pojištění už od pondělí, přestože fyzicky on přijde do práce až v úterý (protože pondělí už má placené).
Ale co se týká skončení prac. poměru, tam skutečně záleží na dohodnutém dni a když se dohodli, že PP skončí v neděli, tak skončí v neděli. Na sociálce i ZP se zaměstnanec odhlásí nedělí a na potvrzení o zaměstnání bude mít uvedeno, že byl zaměstnán od..(datum nástupu) do neděle. Nechápu, jaký s tím má kolegyně problém, na nějakou uzávěrku nebo účetnictví to nemá absolutně žádný dopad.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
17. 5. 2013 8:31
Hezký den přeji, chtěla bych poprosit o radu:mohu ukončit PP na základě Rozvázání pacovního poměru dohodou dle §49 k poslednímu v měsící, ačkoliv ten připadá na sobotu? Kolegyně tvrdí že ne, že k poslednímu pracovnímu dni v měsíci, jinak že bude muset odvolat uzávěrku. Do tohoto však "nevidím" a proto budu opravdu ráda, když mi poradíte.Mnohokrát děkuji za laskavost.