Výpověď

• (neregistrovaný)

17. 5. 2013 14:20

Mám ukončit PP k 30.6. Poraďte mi, jaký mám mít důvod výpovědi, abych dostala z úřadu práce podporu v nezaměstnanosti? A při jakém důvodu dostanu odstupné? Zaměstnavatel je ochoten napsat mi výpověď dohodou i z nadbytečnosti. Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 5. 2013 14:23

all (neregistrovaný)

Re: Výpověď
      Tak takovému zaměstnavateli nevěřte, protože výpověď dohodou je nesmysl.
      Jinak, pokud udělal organizační změnu - můžete ukončit PP dohodu s uvedením důvodu org. změn = nárok na odstupné.
      Jinak , pokud org. změny neprovedl a vaše místo nezrušil, 30.6. můžete skončit pouze dohodou a pokud nemáte vážný důvod - např. péče o dítě, tak podpora bude krácená.

• 17. 5. 2013 14:35

Hana S. (neregistrovaný)

A nevíte prosím o kolik bude krácena podpora v nezam. v případě skončení dohodou? (Nepečuji o dítě.) A když by byl důvod nadbytečnost, tak to bych dostala podporu v nezaměstnanosti?

• 17. 5. 2013 14:47

Kara (neregistrovaný)

Pokud bude ukončení dohodou a nebude důvodem nadbytečnost, ani vážné důvody, bude podpora krácená o 5%. Pokud bude ukončení z důvodu nadbytečnosti, tak podpora krácená nebude, ale zaměstnavatel musí vyplatit odstupné a vyplácení podpory se odsune o tolik měsíců, za kolik měsíců bylo odstupné.

• 17. 5. 2013 15:10

Hana S. (neregistrovaný)

Prosím paní Karu
      >>>>Mám ukončit PP k 30.6. Poraďte mi, jaký mám mít důvod
      >>>>výpovědi, abych dostala z úřadu práce podporu v
      >>>>nezaměstnanosti? A při jakém důvodu dostanu odstupné?
      >>>>Zaměstnavatel je ochoten napsat mi výpověď dohodou i
      >>>>z
      >>>>nadbytečnosti. Děkuji za odpověď.
      >>>
      >>>Tak takovému zaměstnavateli nevěřte, protože výpověď
      >>>dohodou je nesmysl.
      >>>Jinak, pokud udělal organizační změnu - můžete
      >>>ukončit
      >>>PP dohodu s uvedením důvodu org. změn = nárok na
      >>>odstupné.
      >>>Jinak , pokud org. změny neprovedl a vaše místo
      >>>nezrušil, 30.6. můžete skončit pouze dohodou a pokud
      >>>nemáte
      >>>vážný důvod - např. péče o dítě, tak podpora bude
      >>>krácená.
      >>
      A nezáleží krácení podpory v nezam. na věku? Je mi 25 a jsem bezdětná. A dostanu podporu hned (při odchodu dohodou)?
      >>A nevíte prosím o kolik bude krácena podpora v nezam.
      >>v případě skončení dohodou? (Nepečuji o dítě.) A když
      >>by byl důvod nadbytečnost, tak to bych dostala
      >>podporu
      >>v nezaměstnanosti?
      >
      >Pokud bude ukončení dohodou a nebude důvodem
      >nadbytečnost, ani vážné důvody, bude podpora krácená o 5%.
      >Pokud bude ukončení z důvodu nadbytečnosti, tak podpora
      >krácená nebude, ale zaměstnavatel musí vyplatit odstupné
      >a vyplácení podpory se odsune o tolik měsíců, za kolik
      >měsíců bylo odstupné.

• 17. 5. 2013 15:32

Kara (neregistrovaný)

Re: Prosím paní Karu
      Pokud půjde o ukončení dohodou (ne z důvodu nadbytečnosti) bude podpora pokrácená (na věku nezáleží). A protože při tomto ukončení nenáleží odstupné, dostanete tuto podporu hned. Pokud Vám ovšem na ni vznikne nárok (tzn. budete mít odpracováno s pojištěním aspoň 365 dnů v posledních 2 letech).

• 17. 5. 2013 15:40

Hana S. (neregistrovaný)

Re: Ještě jednou prosím paní Karu
      Jsem zaměstnaná od 1.11.2011 a výpověď k 30.6.2013, dostanu podporu? Moc děkuji za odpověď.

• 17. 5. 2013 16:09

Lenka28 (neregistrovaný)

Procentní sazba podpory v nezaměstnanosti činí první 2 měsíce podpůrčí doby 65 %, další 2 měsíce podpůrčí doby 50 % a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. V případě, že uchazeč o zaměstnání před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání bez vážného důvodu ukončil poslední zaměstnání sám nebo dohodou se zaměstnavatelem, činí procentní sazba podpory v nezaměstnanosti 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu.

Podpora v nezaměstnanosti náleží uchazeči o zaměstnání při splnění stanovených podmínek po podpůrčí dobu. Podpůrčí doba činí u uchazeče o zaměstnání

a) do 50 let věku 5 měsíců,

b) nad 50 do 55 let věku 8 měsíců,

c) nad 55 let věku 11 měsíců.

• 17. 5. 2013 22:21

Kara (neregistrovaný)

A proč to sem kopírujete? Toto je délka pobírání podpory podle věku, ale já jsem psala, že krácení nezáleží na věku. Vám je 25 let, čili budete pobírat podporu 5 měsíců (pojištění 365 dnů v posledních dvou letech splňujete). Pokud bude ukončení pracovního poměru výpovědí od zaměstnavatele z organizačních důvodů (tzn. nadbytečnost, rušení nebo přemístění firmy) nebo dohodou z těchto důvodů, budete pobírat první 2 měsíce 65%, další 2 měsíce 50% a 1 měsíc 45%. Pokud dáte výpověď Vy nebo se dohodnete na ukončení, ale ne z organizačních důvodů, budete pobírat 5 měsíců 45%.
      Píšete, že budete končit 30.6. Dala jste výpověď Vy a teď Vám běží výpovědní doba? Nebo už dal výpověď zaměstnavatel Vám? Nebo se k tomu dni chcete na ukončení dohodnout?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).