Re: Sousedovo okno do mého dvora
Osobně bych se zašla podívat na stavební odbor kam spadáte. Tam se jistě budete moci pozeptat, zda okno, kterým vás soused sleduje je zkolaudované (tedy bylo na jeho stavbu nějaké povolení), či se jedná o stavbu černou.
Obdobně se dá pro souseda pořídit i opis z dokumentace vašeho domu, ať má doma to, co je povolené ...
Vy opravdu myslíte, že sousedovi někdo nařídí zazdít okno, které tam bylo už v době, kdy jste dům kupoval? Copak neznáte ani jediný případ, kdy stojí celé domy bez potřebných povolení a nikdo s tím nic neudělá?
Kolikrát vás udal, že máte okna na černo? A co vám vlastně řekli na té komisi? A neudal jste ho náhodou nejdřív vy sám?
Spíš byste se měl zamyslet, co je v životě podstatné. Mně vidí na dvorek mnoho sousedů a je mi to úplně fuk.
A chcete-li to sousedovi nandat, pozvěte si občas domů nějakou modelku (ono úplně stačí, když se nějaká ošklivá baba dobře nalíčí), nechce si poslat pár krabic od plazmové TV s úhlopříčkou aspoň 2m atd. atd.
Přihodím k dobrému: budete se divit, ale už jsem takový případ zažil. Prarodiče jednoho známého bydleli na vesnici, kde měli postaveno asi 80 roků. Sousedovi se najednou přestalo líbit, že mají okno k němu do dvora a úřady jim nařídili, že musí okno minimálně zabarvit, aby skrz něj nebylo vidět.
Takové nařízení mi připadá dost zbytečné... Jednak asi bude špatně vymahatelné a potom je přece lepší, když vím, že mne soused sleduje a chovám se podle toho, než když ani nevím, že mne sleduje, např. nějakou nenápadnou kamerou, o které nemám ani potuchy...
Ovšem, že si sousedé dělají naschvály, je někde běžná situace, řešit by to s nimi měl především obecní úřad, případně soudy, když nebude jiné pomoci. A jsme opět u vymahatelnosti soudního rozhodnutí...
pokud je ale okno umístěno přímo do dvora, tak tam opravdu nemá co dělat a i když si to tazatel kupoval v době, kdy tam to okno bylo, podle zákona to není možné, to víte, pořád se mění legislativa, ale pokud si půjde tazatel stěžovat, tak by měl soused okno odstranit popř. dát do stavu, kdy skrz něj nebude vidět.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 5. 2013 17:29
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, koupil jsem RD od jedné starší paní. Mám se sousedem pořád problémy, a vadí mě jedna zásadní věc že má okno do mého dvora,takže vidí jaká návštěva k nám chodí, co přivezeme, co dělají dělníci atd. Ale ta paní co vlastnila RD tak soused za ní jednou přišel jestli by jsi tam nemohl udělat okno aby mu tam šlo světlo, ona s tím souhlasila ale asi nemá žádný napsaný papír který by to dokazoval.Pořád mě udává že já mám okna na černo a pořád mi chodí zprávy abych se dostavil na komisi. Je to asi 50 let, takže okna nemůžou být na černo mám to napsané v plánku.Už si nevím rady. Prosím pomozte mi.