Nárok na podporu od ÚP

• (neregistrovaný)

21. 5. 2013 10:30

Dobrý den, chci se zeptat, teď v červnu mi končí RD, byla jsem doma cca 8let (1MD, pak RD, rizik, těhot. - PN, a nástup na RD) Do práce se teď vrátit nemohu, dělala jsem v restuaraci a syna vezmou do školky až v září, dcera jde do 1.třídy. Nevím jak ukončit pracovní poměr, určitě se dohodnem na dohodě, ale zda tam má být uveden důvod, a z čeho se mi bude počítat podpora? A kdybych případně nastoupila, třeba na týden, bude to mít vliv na podporu. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 5. 2013 12:22

jo (neregistrovaný)

Re: Nárok na podporu od ÚP
      Pokud byste nenastoupila, vypočetla by se podpora "ze zákona", tj. nízká. Pokud nastoupíte, alespoň dříve to platilo, zaměstnavatel by vám na tiskopis pro ÚP vyplnil pravděpodobný výdělek a podpora by se vypočetla z pravděpodobného výdělku. Otázkou je, zda by pravděpodobný výdělek byl zajímavý, vyšší ...? ale třeba odpoví někdo,kdo to má v malíčku ... a ví lépe

• 21. 5. 2013 12:28

DKr (neregistrovaný)

Re: Nárok na podporu od ÚP
      Dobrý den, pokud půjdete na ÚP ihned po RD činí podpora po dobu prvních 2 měsíců 0,15násobek , další 2 měsíce 0,12násobek , a po zbývající podpůrčí dobu 0,11násobek průměrné mzdy v národním hospodářství * cca 23 000, tedy cca 3 500 v nejvyšší míře. Pokud nastoupíte alespoň na několik dní do zaměstnání, tak se vám to bude počítat z pravděpodobného výdělku, tedy z toho co máte ve smlouvě nebo na mzdovém výměru (v prvních dvou měsících 65 %, další 2 m.50 % a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku). Pokud se ukončí PP dohodou bez udání důvodu dostanete 45%, pokud budou uvedeny vážné důvody, tak můžete dostat i těch 65%.
      Vážnými důvody jsou důvody spočívající v
      • nezbytné osobní péči o dítě ve věku do 4 let,
      • nezbytné osobní péči o fyzickou osobu,
      • docházce dítěte do předškolního zařízení a povinné školní docházce dítěte,
      • místě výkonu nebo povaze zaměstnání druhého manžela nebo registrovaného partnera atd... Ty vážné důvody přezkoumávají a chtějí doložit nějaké materiály

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).