Jednorázové půjčení auta zaměstnanci

• (neregistrovaný)

22. 5. 2013 8:47

OSVČ koupila osobní vůz a vyžádala si celé DPH. Používá paušál 5 tis. měsíčně. Zaměstnanec bude chtít na 1 měsíc prázdnin půjčit auto na dovolenou. Jak se to provedene se zdaněním a s odvodem DPH? Moc děkuju

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 5. 2013 8:58

janama (neregistrovaný)

Re: Jednorázové půjčení auta zaměstnanci
      Já bych vystavila zaměstnanci daňový doklad,/fakturu/za zapůjčení vozu v ceně obvyklé na den +DPH. Takto se vám nájem-zapůjčení dostane do výnosů a DPH odvedete.Potom už bych nemusela řešit žádné krácení DPH či odpisů apod.Stejně pokud z Vašim autem bude jezdit,měl by mít sebou dohodu o zapůjčení vozu-už jen v případě řešení s policií apod.Zdá se mi to takto průhledné..

• 22. 5. 2013 9:14

vitka (neregistrovaný)

Děkuji. Takže je v pořádku, že mám v DPH celý nárok na dph? Touto fakturou bych to tedy mohla řešit i třeba půjčení na 1 den v měsíci a přesto uplatňovat paušál 5.000,-?

• 22. 5. 2013 10:01

abcd (neregistrovaný)

Paušál nesmíme uplatnit, pokud jsme auto třeba jen na chvíli přenechali k užití jiné osobě. Nevadí jen, když auto používal náš zaměstnanec nebo spolupracující osoba v souvislosti s našim podnikáním. Toto asi půjčením na prázdniny porušíte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).