Re: Souhrnné doklady - zkouším znovu
Pokusím se vysvětlit
Letos se nám do zákona dostala povinnost, uvádět DIČ u daňových dokladů
§100
2) Plátce je povinen vést v evidenci pro účely daně z přidané hodnoty u přijatých zdanitelných plnění, která použije pro uskutečňování plnění s nárokem na odpočet daně, také daňové identifikační číslo osoby, která uskutečňuje plnění, s výjimkou plnění, u nichž byly vystaveny zjednodušené daňové doklady.
Ti "přepečlivý" tedy uvádí Dič i u dokladů z pokladny.
Ti méně pečlivý, považují tyto daňové doklady za zjednodušené,
§ 30a Náležitosti zjednodušeného daňového dokladu
(1) Zjednodušený daňový doklad nemusí obsahovat...
protože obsahovat nemusí, ale můžou mít klidně něco navíc.
Re: Souhrnné doklady - zkouším znovu
Dělám to tak, že dám pod 1 VPD více paragonů - ZDD, rozepíšu na jednotlivé doklady - tj. položky (základ daně, DPH, celkem), tento rozpis položek si přidám k evidenci pro účely DPH. Na VPD uvedu "dle příloh" a napíšu, kolik příloh je u VPD přiloženo.
Pokud mám v pokladně DD (tj. nad Kč 10 000,--), tento dám zvlášť - tedy uvedu dodavatele. Těchto dokladů není zase tak moc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
23. 5. 2013 19:49
Dobrý den, mám dotaz:
OSVČ vedu DE, plátce DPH - dříve jsem dávala měsíčně doklady, třeba z PHM (třeba 6 lístků) dohromady,sečetla a dala na jeden výdajový doklad souhrnně. Jelikož byly doklady od různých benzinek, není uveden dodavatel. Některé doklady jsou zjednodušené, jiné ne, jedná se o normální daňový doklad. Kamarádka účetní mi tvrdí, že musím kvůli DPH každý doklad dávat jednotlivě, rozdělit podle DIČ a dodavatele. Je to pravda? Nemůžu tedy již za měsíc dát souhrnně na jeden doklad? Děkuji za odpověď.