Souhrnné doklady - zkouším znovu

• (neregistrovaný)

23. 5. 2013 19:49

Dobrý den, mám dotaz:

OSVČ vedu DE, plátce DPH - dříve jsem dávala měsíčně doklady, třeba z PHM (třeba 6 lístků) dohromady,sečetla a dala na jeden výdajový doklad souhrnně. Jelikož byly doklady od různých benzinek, není uveden dodavatel. Některé doklady jsou zjednodušené, jiné ne, jedná se o normální daňový doklad. Kamarádka účetní mi tvrdí, že musím kvůli DPH každý doklad dávat jednotlivě, rozdělit podle DIČ a dodavatele. Je to pravda? Nemůžu tedy již za měsíc dát souhrnně na jeden doklad? Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 5. 2013 8:18

jinka (neregistrovaný)

Re: Souhrnné doklady - zkouším znovu
      Pokusím se vysvětlit
      Letos se nám do zákona dostala povinnost, uvádět DIČ u daňových dokladů
      §100
      2) Plátce je povinen vést v evidenci pro účely daně z přidané hodnoty u přijatých zdanitelných plnění, která použije pro uskutečňování plnění s nárokem na odpočet daně, také daňové identifikační číslo osoby, která uskutečňuje plnění, s výjimkou plnění, u nichž byly vystaveny zjednodušené daňové doklady.

Ti "přepečlivý" tedy uvádí Dič i u dokladů z pokladny.
      Ti méně pečlivý, považují tyto daňové doklady za zjednodušené,

§ 30a Náležitosti zjednodušeného daňového dokladu
      (1) Zjednodušený daňový doklad nemusí obsahovat...

protože obsahovat nemusí, ale můžou mít klidně něco navíc.

• 24. 5. 2013 8:53

L.K. (neregistrovaný)

Dělám to tak, že dám pod 1 VPD více paragonů - ZDD, rozepíšu na jednotlivé doklady - tj. položky (základ daně, DPH, celkem), tento rozpis položek si přidám k evidenci pro účely DPH. Na VPD uvedu "dle příloh" a napíšu, kolik příloh je u VPD přiloženo.
      Pokud mám v pokladně DD (tj. nad Kč 10 000,--), tento dám zvlášť - tedy uvedu dodavatele. Těchto dokladů není zase tak moc.

• 24. 5. 2013 11:02

EliškaM. (neregistrovaný)

Děkuji vám za vysvětlení......

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).