Dobrý den,
v tomto případě bude nutné obě varianty propočítat (i s ohledem na další skutečné výdaje). Výše výdajového paušálu přitom závisí na druhu činnosti, kterou provádíte.
Co se týče paušálního výdaje na dopravu, částku 5 000,- Kč můžete uplatnit pouze v případě, pokud automobil budete zcela používat pro účely podnikání, nikoliv tedy i pro soukromé účely. Pokud budete automobil pro účely podnikání používat, vzniká Vám povinnost přiznat a zaplatit silniční daň.
Spolupracující osoba se musí zaregistrovat jak na OSSZ/PSSZ, tak na příslušné zdravotní pojišťovně.
Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
17. 2. 2012 15:01
Dobrý den, mám od 1.2.2012 ŽL a nejsem si jistá zda se rozhodnout pro výdaje procenty nebo skutečnými výdaji, chtěla jsem si odečíst 5000,- měsíšně na auto,(musím se přihlásit k silníční dani ?) to je můj největší výdaj, jinak jsem zaměstnaná, mám to pouze jako vedlejšku. Předpokládaný výdělek bude 84 000,-za rok 2012. Spolupracující osobu starobní důchodkyně, musím přihlásit k placení SP, ZP?
Děkuji