Re: Předběžná výsledovka
Pokud jste dosud žádné průběžné výkazy nesestavovala, tak si projděte náklady a výnosy, které by do období měly být zaúčtovány.
např.
Odpisy- já je u malých firem dělám na konci roku až zpětně, ale tam, kde se výkazy sledují v průběhu roku, je dělám měsíčně.
Časové rozlišení- snažím se je řešit během roku a ne až v rámci závěrek- někdy může jít o vysoké částky
Některé daně- př. silniční, z nemovitostí- pokud účtuji firmu, kde jsou tyto daně vysoké, je zapotřebí je zohlednit průběžně
Rozhoduji se vždy podle významnosti.
Taková je moje zkušenost- záleží i na tom, jakou firmu účtujete. Je zapotřebí vnímat jinak obchodní firmu, jinak zemědělsou výrobu, jiné to bude v dopravě, v malé firmě, ve velké firmě, a především komu a k čemu má výkaz soužit. Často k ničemu, protože majitel firmy v nich stejně číst neumí. Ale je i dost takových, co si je pročtou, a účetní se pak ptají.
T.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 5. 2013 14:47
Prosím o radu, mám sestavit předběžnou výsledovku za 1Q. Tzn. rozvaha a výkaz zisku a ztrát, je to tak? Jen nevím, jestli se zpracování nějak liší od běžných výsledovek za celé období. Musí se např. také rovnat aktiva a pasiva?
Předem děkuji za rady