Hlavní navigace

Dohoda o práci nebo o pracovní činnosti

  • (neregistrovaný)

    26. 5. 2013 19:52

    prosím o radu co dělat v případě,že chce dát zaměstnavatel (podnikatel) zaměstnanci výpověď s tím, že si ho později vezme zpět,ale jen na dohodu. Která je výhodná pro toho zaměstnance nebo co to pro něj znamená? děkuji moc za info

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 5. 2013 20:33

      iva. (neregistrovaný)

      Re: dohoda o práci nebo o pracovní činno
      Pro zaměstnance to obvykle znamená podstatné omezení jeho práv a nároků. U dohod platí jen ty nároky, které v nich byly přímo sjednány /např. dovolená, příplatky za svátek apod./ - není na ně automatický zákonný nárok jako u pracovního poměru. U DPP do 10.000 Kč se neplatí pojistné, takže člověk není nemocensky ani důchodově pojištěn, musí si sám platit i zdravotní pojištění.

    • 26. 5. 2013 21:56

      Líba (neregistrovaný)

      Re: dohoda o práci nebo o pracovní činno
      Pokud nastoupíte ke stejnému zaměstnavateli na DPČ, budete vracet odstupné. Při DPP ne.

    • 26. 5. 2013 22:41

      bbb (neregistrovaný)

      Re: dohoda o práci nebo o pracovní činno
      Takže já bych měla dostat při výpovědi odstupné?
      A jestli tomu dobře rozumím, když bude DPP, kdy bych si měsíčně vydělala třeba 5tis, musela bych si navíc sama platit zdrav.a soc.pojištění?zatímco když budu pracovat na DPČ tak ne? a nárok na odstupné nemám? i když třeba budu mezitím, než si mě veme zpatky 3 měsíce na pracaku? Co je tedy pro mě lepčší? DPČ nebo DPP?

    • 26. 5. 2013 23:41

      Lenka28 (neregistrovaný)

      Re: dohoda o práci nebo o pracovní činno
      Záleží, z jakého důvodu jste dostala výpověď.

      Odstupné jako jednorázové peněžité plnění je povinen vyplatit zaměstnavatel zaměstnanci ve stanovených (zákoníkem práce uvedených) případech rozvázání pracovního poměru; mezi ně patří předně rozvázání pracovního poměru v důsledku u zaměstnavatele probíhajících organizačních změn (tj. z výpovědních důvodů specifikovaných v ust. § 52 písm. a), b) a c) zákoníku práce)[1] a dále pak zdravotní důvody na straně zaměstnance, které lze podřadit pod výpovědní důvod ve smyslu ust. § 52 písm. d) zákoník práce, [2] a to – ve všech uvedených případech - ať už končí pracovní poměr na základě výpovědi dané zaměstnavatelem nebo dohodou účastníků pracovního poměru.

      Pokud budete mít Dohodu o provedení práce s výdělkem okolo 5.000,- tak si musíte sama platit zdravotní pojištění, sociální ne. Pokud ale budete vedena na ÚP, tak za vás ZP bude platit stát, ale zase si nesmíte vydělat více naž 4.000,- Kč.
      Dohoda je ale omezena hodinami, nesmíte odpracovat více než 300 hodin za rok u jednoho zaměstnavatele. Pokud budete na DPČ, tak od výdělku 2.500,- Kč platíte ZP i SP.

    • 27. 5. 2013 7:48

      Líba (neregistrovaný)

      Re: dohoda o práci nebo o pracovní činno
      Ještě dodám, že i když u DPČ odvádí ZP zaměstnavatel, stejně vám bude strhávat ZP do minima (1080,- Kč).

    • 27. 5. 2013 7:02

      iva. (neregistrovaný)

      Re: dohoda o práci nebo o pracovní činno
      Jednoznačně pracovní poměr. U DPP do 10.000 Kč nebudete pojištěná, u DPČ můžete pracovat max. 20 hodin týdně - jsou to podmínky, které můžete akceptovat?
      Jak dlouho hodláte pracovat na DPP nebo DPČ? Jestli půl roku, tak to je možná akceptovatelné, ale jestli déle - a u téhož zaměstnavatele, zvažte všechny důsledky, které to pro Vás bude mít - důchod, případná nemocenská apod.
      Proč Vám chce dát zaměstnavatel výpověď, když Vás zase po čase vezme zpátky? Odpovím si sama - protože je to pro něj na DPP nebo DPČ finančně výhodné (kvůli odvodům a zákonným nárokům) - pro něj, ovšem nikoli pro Vás.

    • 27. 5. 2013 8:31

      bbb (neregistrovaný)

      Re: dohoda o práci nebo o pracovní činno
      majitelka firmy se rozhodla odejit do předčasného důchodu, zaměstnance propustí a firmu převezme její dcera,která ale trvalý pracovní poměr nedá,ale právě tu dohodu. Tak si právě zjišťuju sama info,jak to vlastně je a na co mám případně nárok. Když se to veme kolem a kolem, ty výdělky tam jsou malé.a to mám 2 roky do důchodu...

    • 27. 5. 2013 8:50

      Líba (neregistrovaný)

      Re: dohoda o práci nebo o pracovní činno
      Majitelka by vám měla dát výpověď podle § 52 a) a vyplatit odstupné. Při evidenci na ÚP si můžete přivydělávat do 4000,- měsíčně. Bude-li odměna vyšší, musíte se z ÚP odhlásit a ZP (1080,- si platit sama. Jestliže je DPP nad 10000,-, ZP a SP se odvádí, takže už nic nedoplácíte a a doba se vám bude počítat do důchodu.

      Ještě je tu možnost, že dcera zaměstnance převezme podle § 338, ale to by zůstala původní pracovní smlouva beze změny. Takže žádná výpověď a žádné odstupné.

    • 27. 5. 2013 9:00

      bbb (neregistrovaný)

      Re: dohoda o práci nebo o pracovní činno
      do tech 4tis bych se mela vejit,takze by to slo s tim,ze budu na UP klidne i ty 2 roky,co mi zbyvaji do duchodu? a do duchodu se doba nepocita?
      Právě ta výpověď je jasná...a odstupné se bude počítat z čeho, když jsem teď zrovna delší dobu na nemocenské?

    • 27. 5. 2013 9:09

      Líba (neregistrovaný)

      Re: dohoda o práci nebo o pracovní činno
      Odstupné se počítá z hodinového průměru za předešlé čtvrtletí, jestliže není aspoň 21 odpracovaných dnů, tak se stanoví pravděpodobný průměr.

      Z evidence na ÚP se počítá do důchodu doba, kdy je nárok na podporu a 3 roky, kdy nárok na podporu není.

    • 27. 5. 2013 8:56

      v.e.n.d.y.

      Re: dohoda o práci nebo o pracovní činno
      Dejte si pozor, působí to na mě dojmem, že s Vámi chtějí zamávat tak, aby jste nedostala odstupné a skončíte na UP s nejnižší podporou. Paní majitelka, pokud chce ukončit podnikání a zavřít firmu, tak Vám musí dát výpověď a odstupné. Nepodepisujte žádnou dohodu o ukončení prac.poměru!! Pokud Vás převezme její dcera, pak se všemi právy a povinostmi, tedy i se smlouvou, kterou máte uzavřenu u současné majitelky. Nic není automaticky, čtěte dokumenty, které Vám podstrčí a raďte se s někým, kdo tomu rozumí. 2 roky před důchodem byste měla velké problémy najít novou práci. Mám vlastní zkušenost. Hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).