Re: o PPM žádá otec dítěte
PPM je dávka nemocenského pojištění, takže pokud ji bude otec čerpat, nemůže mít z pojištěného vztahu příjem. PPM se nedá převádět, asi máte na mysli volbu rodičovského příspěvku.
Našla jsem podobný dotaz, který by vám mohl pomoci:
http://www.spolcest.cz/obcanska-poradna-jm/internetova-poradna/1/5038/
Re: o PPM žádá otec dítěte
Díky, měla jsem skutečně na mysli PPM, spletla mě věta v knížce od Ženíškové u střídání při PPM, že při dalším střídání se ani u matky ani u muže nezjišťují nově podmínky nároku na dávku a nevypočítává se nově DVZ. PPM se poskytuje ve stejné výši, v jaké byla tato dávka poprvé vypočtena. Měli tím patrně na mysli - vypočtená z DVZ matky a vypočtená z DVZ otce, já si to zaměnila. Takže otec požádá o PPM nejméně na 7 kal.dnů, aby mu vznikl nárok na rodič.příspěvek, který následně převede na manželku (ona je bez účasti na NP). A po 7 dnech převede PPM (péči o dítě) zpět na manželku a nastoupí do zaměstnání. Já ho povedu 7 dnů jako pobírajícího PPM a doba 7 dnů bude dobou vyloučenou. A na přílohu k žádosti otce o PPM bude rozhodné období rok zpětně od narození dítěte, tj. narodilo se 11.5.2013. RO od V 2012 do IV 2013. Ještě na něco jsem zapomněla ? moc děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
27. 5. 2013 9:31
Dobrý den, ráda bych se ujistila, zda si myslím správně - matce dítěte nevznikl nárok na PPM, nejdříve od 7. týdne od porodu požádá otec (§ 32 odst.1 e) zák.187/2006) dítěte o poskytnutí PPM na dobu nejméně 7 kal.dnů a poté převede na manželku, která bude pobírat PPM v poprvé vypočtené výši ..defacto z jeho příjmů? Otci nárok na PPM vznikne.
Pokud to takto je a otec bude 7 kal.dnů pečovat o dítě - musí skutečně pečovat, tj. být doma a nedocházet do práce ...?