Započtení praxe

• (neregistrovaný)

27. 5. 2013 15:16

Dobrý den, v tomto se vůbec neorientuji, tak prosím o pomoc.
    Jde o započtení praxe zdravotní sestry po rodičovské dovolené pro tabulkové zařazení. Zdravotní sestra pracovala v nemocnici (zaměstnavatel A). Odešla na MD, dítě se narodilo 1.12.1997, druhé dítě se pak narodilo 17.11.1998, třetí 29.12.2002. Nevím ale, jestli měla stále zaměstnavatele (nemocnici) nebo jestli jí pracovní poměr někdy skončil. Po 3. dítěti ale nastoupila do zaměstnání (jiného než nemocnice, tzn. zaměstnavatel B) a pracovala až do nástupu na čtvrtou mateřskou,4. dítě se pak narodilo v 13.11.2010.
    Teď nastoupila do jiného zaměstnání (hospic, tzn. zaměstnavatel C), ale opět nevím, kdy u toho předchozího (B) ukončila pracovní poměr.
    Jde mi o to, jak se započítává praxe po tu dobu, co byla s dětmi doma:
    1) pokud měla zaměstnavatele (jestli se započítává všechno, tzn. celá doba zaměstnání, nebo např. jen doba mateřské a už ne rodičovská, nebo např. jen první 2 roky apod.)
    2) pokud neměla zaměstnavatele po nějakou dobu v té době, kdy byla s dětmi doma.
    Prostě pravidla započítávání praxe.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 5. 2013 15:50

div (neregistrovaný)

Re: Započtení praxe
      Doba MD a RD se započítává max. do 3 let věku dítěte, ovšem v celkovém součtu za všechny děti max. 6 let. Takže započtete dobu od nástupu na MD u prvního dítěte , to může v tu dobu být cca od 15.10.1997 do 17.11.2001 (druhé dítě bylo v době, kdy mohla ještě být na RD s prvním), tj. cca 4 roky 1 měsíc. a U třeího dítěte dopočítáte dobu od nástpu na MD tj. cca od 15.11.2002 do celkové doby 6 let. Čtvrté dítě se nezapočítává vůbec.

Doba mezi tj. od 17.11.2001 do nástupu na další MD by se započítávala jen v případě, že aby měla zaměstnavatele, podle druhu práce, buď plně, nebo jednou nebo dvěma třetinami podle míry využití praxe.

Doba péče o dítě se počítá stejně, jestli měla zaměstnavatele nebo neměla.

• 27. 5. 2013 16:04

Kara (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, musím si to pomalu probrat, ovšem důležitá informace je už v té Vaší první větě - že se započítává maximálně 6 let. Mám to chápat tak, že se započítávají první 3 děti, maximálně však 6 let, a to 4. už vůbec nebo že se započítávají všechny děti, maximálně však 6 let (např. pokud by je všechny porodila po jednom roce)? A důležitá informace je také to, že se péče o děti započítává jako praxe, i když v té době třeba nemá zaměstnavatele.
      Těch maximálně 6 let je myšleno za celý život? Např. kdyby teď měla 5. dítě, tak ta doba MD a RD už se jí vůbec nezapočte?
      Omlouvám se za možná hloupé otázky, pro svoji práci toto nepotřebuji, jsem mzdovka v podnikatelské sféře, zjišťuji to pro švagrovou.
      Můžete mi dát prosím odkaz na zákon a §?

• 27. 5. 2013 18:01

Kara (neregistrovaný)

I Vám dík za odkaz, už vidím i odpověď na další věc, o které mluvila, a to, že jí odpočítávají nějaké 3 roky...

• 27. 5. 2013 17:18

div (neregistrovaný)

564/206 Sb.
      § 4
      (5) V plném rozsahu, nejvýše však celkovém rozsahu 6 let, započte zaměstnavatel zaměstnanci dobu

a) skutečného čerpání mateřské dovolené, další mateřské dovolené nebo rodičovské dovolené nebo trvalé péče o dítě nebo děti nejvýše v rozsahu odpovídajícím délce mateřské dovolené a další mateřské dovolené nebo rodičovské dovolené platné v době této péče podle zvláštního právního předpisu1

Je to trochu složitější. POosuzuje se od prvního dítěte - podle doby, ve které se dítě narodilo. Např. u dítěte narozeného v roce 1980 platilo, že RD je max. do 2 let věku dítěte. Od roku 1988 je RD do 3 let věku dítěte.
      Takže začnete u prvního dítěte a postupujete dále až máte těch 6 let, pak už nepočítáte nic. Ani kdyby se po 10 letech narodilo další dítě. Prostě za celý život max. 6 let. I to je , dle mého názoru, naprostý nesmysl, protože péče o dítě přece není žádnou odbornou praxí pro daný výkon práce. Ale to je věc druhá. U vaší kamarádky postupujete tak, jak jsem psala výše, akorát musí dodat přesné datumy, kdy šla na MD. Já jsem brala přibližně 6 týdnů před porodem, může se lišit, ale princip je stejný. V podstatě jako laikovi jí může být jedno jestli jí počítají praxi za 1. nebo 4. dítě, protože stejně víc jak 6 let započíst nemohou.

• 27. 5. 2013 17:56

Kara (neregistrovaný)

Děkuji, div, už je to v podstatě jasné, započetli jí 6 let a potřebovala jsem si to ověřit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).